Виступ міського голови Рівного на ІІІ форумі місцевого самоврядування
Кожній сучасній людині зрозуміло, що не може існувати цивілізована держава без нормального функціонуючого місцевого самоврядування. Це основа будь-якої демократичної держави. Тому, на мою думку, його потрібно підтримувати і розвивати. У міста Рівне конструктивна співпраця з обласною владою — торік разом закінчили сучасну школу, у цьому році доводитимемо до ладу стадіон «Авангард».
Але є речі, які заважають у роботі. Найперше, це розділення повноважень між державою та органами місцевого самоврядування. Це стосується всіх: і малих сіл, і міст. Якщо записано в законі про делеговані повноваження, то, будь ласка, дайте кошти на реалізацію делегованих повноважень. Я підрахував, що за чотири роки місто Рівне на перекриття делегованих повноважень переказало 119 мільйонів гривень. За ці кошти місто могло б саме побудувати стадіон.
Якщо держава передбачила пільгові перевезення громадян, то відшкодуйте витрати на ці пільги у повному обсязі.
Ще такого не було, щоб при формуванні державного бюджету на нинішній рік на комунальну сферу не передбачили жодної копійки. Бо з нами не радились: ні Асоціація сільських голів, ні Асоціація міст до формування бюджету не залучались — інакше ми помітили б цю прогалину. Такого не повинно бути.
Великі сподівання у вирішенні цієї проблеми покладаю на Голову Верховної Ради Володимира Рибака. Хто працював у комунальній сфері, той знає, що за часів його віце-прем’єрства на комунальну сферу у держбюджеті було передбачено 4 мільярди гривень. Та й як колишній міський голова великого міста Володимир Васильович знає всі проблеми місцевого самоврядування.
Окрема тема — казначейство. Я дійшов висновку: або воно місцеве самоврядування, або ми його. «Загнали» бюджетну сферу в казначейство 
(хоча є й державні банки), місяць проходить, а проплати не йдуть. На новий рік у центрі нашого міста був розібраний дах багатоповерхівки, а казначейство припинило фінансування робіт. Тож сьогодні, намічаючи стратегічні плани розвитку територій Рівненщини, ми не знаємо, чи зможемо виконати їх саме через казначейство. Переконаний, треба стукати в усі двері, аби на верхах знали, що ми не мовчимо. У кожного торік пропали якісь суми у казначействі. Минулого року, скажімо, Рівне втратило 15 мільйонів гривень — для нас це шалена сума, яка могла б бути використана на благо територіальної громади міста.
Володимир ХОМКО, міський голова Рівного.
До речі
Ми вивчали досвід місцевого самоврядування Техасу (США). У місті — це мер та ще чотири депутати. На наше запитання щодо їх повноважень почули у відповідь, що громада вирішує все, крім оборони держави і зовнішніх зв’язків.