Керівництво України зацікавлене у розвитку дружніх і взаємовигідних взаємин з Молдовою, і важливу роль у цьому мають відіграти парламенти наших країн. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у п’ятницю під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Іоном Стевіле (на знімку).

Республіка Молдова, сказав В. Рибак, є не тільки сусідом України, а й нашим важливим зовнішньополітичним партнером, і в нашій державі позитивно оцінюють тенденції розвитку двосторонньої співпраці.

За словами керівника парламенту, нещодавній візит міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до Республіки Молдова як чинного Голови ОБСЄ і його переговори з керівництвом Молдови засвідчили обопільне бажання сторін досягти прогресу у вирішенні проблемних питань порядку денного українсько-молдовських відносин.

Серед першочергових завдань двосторонньої співпраці В. Рибак назвав, зокрема, підготовку до підписання документів щодо вирішення майнових питань, завершення демаркації державного кордону та підготовку Угоди щодо функціонування Дністровського комплексного гідровузла. «Переконаний, що вирішення цих питань дозволить нашим країнам повністю зосередити зусилля на спільному стратегічному пріоритеті — європейській інтеграції, а також покращити взаємодію в існуючих форматах регіональної співпраці», — сказав він.

На думку керівника парламенту, прикладом такої успішної взаємодії може стати реалізація спільних проектів у рамках Єврорегіону «Дністер», а також залучення до його діяльності представників Придністровського регіону.

Говорячи про парламентську складову двосторонньої співпраці, В. Рибак висловив думку, що новообрана Верховна Рада і депутати парламенту Республіки Молдова найближчим часом активізують співпрацю і визначать плани щодо її реалізації.

В. Рибак також висловив сподівання на інтенсифікацію взаємодії на рівні парламентських груп дружби і профільних комітетів, що, на думку Голови Верховної Ради, сприятиме вирішенню актуальних питань українсько-молдовського співробітництва, а також забезпечить краще розуміння і підтримку внутрішніх перетворень в Україні та Молдові з боку наших партнерів за кордоном.

В. Рибак також висловив вдячність керівництву Республіки Молдова за сприяння у проведенні минулорічних виборів народних депутатів України на території Молдови, що дозволило українським громадянам, які постійно проживають на її території, взяти участь у виборах. У цьому контексті він також високо оцінив неупереджену і зважену позицію спостерігачів від Молдови на цих виборах.

Своєю чергою, пан посол подякував за готовність Верховної Ради продовжувати співпрацю з молдовськими колегами. На його думку, є всі можливості для активізації парламентської складової двосторонніх відносин. Пан посол зазначив, що Посольство Республіки Молдова в Україні готове надавати всіляку підтримку розвитку українсько-молдовських міжпарламентських взаємин.

І. Стевіле зазначив, що керівництво Молдови високо цінує існуючий рівень двосторонніх взаємин, і повідомив, що цього року заплановано здійснити низку заходів з метою подальшого розвитку двосторонньої співпраці. Пан посол також високо оцінив роль України у процесі врегулювання Придністровського конфлікту.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.