Лідери трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи» і на вчорашніх майже двогодинних перемовинах із представниками більшості та Головою Верховної Ради не змогли досягти консенсусу щодо основної вимоги опозиції — персонального голосування депутатів. Консультації триватимуть і надалі. Більшість сподівається, що до 19 лютого депутатам удасться порозумітися і пропонує підписати меморандум. Водночас опозиція готується до можливого силового розблокування.

 

Депутати з фракції «УДАР» чергують у сесійній залі цілодобово, хоча нинішній тиждень за календарним планом не пленарний. Двері до сесійної залі замкнені. Потрапивши до парламенту, журналісти змогли спостерігати за тим, що відбувається у залі лише... через вічко в замку. «Ударівці» розповіли, що замкнулися в сесійній залі зсередини за допомогою металевих скоб. «Це не наш винахід, його придумали наші попередники, там усе пристосовано», — зауважив депутат Валерій Карпунцов. А Оксана Продан розповіла, що депутатів уже третій день... частує домашніми пирогами їх колега по фракції Марія Матіос. Блокувальники також запаслися водою, кавою, чаєм, чергують за графіком.

Утім, настрій на перемовинах між лідерами фракцій далекий до романтичного. Опозиціонери не відступаються від своєї принципової вимоги — забезпечити персональне голосування у сесійній залі. Якщо не за допомогою системи «Рада-3» із сенсорною кнопкою, то хоча б руками чи бюлетенями. Натомість більшість вважає, що для персонального голосування не треба «винаходити велосипед» — просто треба дати змогу відкрити сесію і наочно простежити, як хто голосує.

Лідер фракції Віталій Кличко на брифінгу після завершення перемовин повідомив, що «більшовики» запропонували опозиції підписати меморандум, у якому йдеться про те, що кожен народний депутат письмово зобов’яжеться щодо обов’язкової участі у всіх пленарних засіданнях Верховної Ради та особистого голосування. Однак такий варіант «ударівців» не влаштовує. «Це все вже прописано в Конституції, і нам не потрібно ще раз заявляти про те, що ми зобов’язуємося приходити і персонально голосувати, — наголосив В. Кличко. — Наші вимоги дуже прості, їх можна виконати в будь-який час. Це — увімкнення системи «Рада-3», сенсорна кнопка, або кожен депутат може проголосувати підняттям рук. Якщо це не влаштовує, можемо голосувати бюлетенями. Які можуть бути компроміси між тим, щоб голосувати за себе чи голосувати за когось?».

Заступник Голови Верховної Ради, народний депутат від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський підтвердив, що всі опозиційні фракції надалі наполягають на тому, щоб у сесійній залі було персональне голосування. «Ми від цього не відступатимемо, — запевнив він. — Це наші основні засадничі принципи, від яких ми не маємо жодного наміру відходити».

Досить дивним видається те, що особистого голосування вимагають три фракції, а чергують у парламенті лише «ударівці». Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк конкретно не відповів на запитання, чому так. Однак пообіцяв, що опозиція має й інший «рецепт» подальших політичних дій, погоджений всіма трьома фракціями. «Рецепт секретний», — додав Р. Кошулинський.

Опозиція готується до силового варіанту розблокування парламенту, який не виключає більшість. «Наступного тижня, вочевидь, доведеться не просто чергувати всім трьом опозиційним фракціям, а очікувати силового варіанту. І ми до цього готові», — сказав А. Яценюк. До речі, в «УДАРі» є не лише чемпіон світу з боксу, а й майстри пауерліфтингу (силовий вид спорту, в якому піднімають штангу) та інших видів спорту. Однак Віталій Кличко невтомно повторює, що свою фізичну силу в парламенті ніколи не застосовуватиме.

Натомість депутат-регіонал Володимир Олійник вважає, що в опозиції немає ані правових, ані моральних підстав блокувати роботу парламенту. І сподівається, що перемовини між фракціями завершаться успішно до 19 лютого, наступного пленарного тижня. «Найкращий варіант для України — знайти порозуміння і не входити у протистояння, яке дискредитувало б український парламент», — наголосив він. За словами В. Олійника, не може йти мова про початок 30-денного відліку, коли парламент не може розпочати свою роботу, після якого Президент України матиме право достроково припинити повноваження Верховної Ради. Бо другу сесію не відкрито. «По суті, продовжили канікули і немає відліку 30 днів, — пояснив депутат. — Згідно зі статтею 90 Конституції, відлік 30 днів починається тоді, коли триває сесія. Якщо немає сесії — немає відліку 30 днів. Про це є чітке роз’яснення Конституційного Суду».

Регіонали нагадують, що в Конституції немає поняття «сенсорна кнопка», є лише вимога, щоб депутати голосували особисто. І пропонують переказати депутатські зарплати за час блокування роботи парламенту дитячим будинкам.

Додало масла у вогонь і рішення Вищого адміністративного суду України щодо позбавлення депутатських повноважень Павла Балоги та Олександра Домбровського, обраних у мажоритарних округах. Опозиція вважає рішення суду не правовим та прийнятим із порушенням норм Конституції та чинних законів і пояснює його небажанням депутатів входити до складу фракції Партії регіонів. А. Яценюк вніс на розгляд парламенту два проекти постанов про скасу  ня депутатських повноважень П. Балоги та О. Домбровського. «Це системний напад на український парламент і системна боротьба з будь-яким інакомисленням», — вважає лідер фракції «Батьківщина».

 У свою чергу, регіонал В. Олійник (на знімку) наголошує, що порушити питання про відповідальність суддів, на чому наполягає опозиція, можна лише після того, як буде встановлено факт порушення законодавства з боку суддів і скасовано рішення суду. А доки судове рішення є чинним, то його треба виконувати. Якщо буде відповідне звернення виконавчої служби до керівництва парламенту — картки П. Балоги та О. Домбровського, вочевидь, заблокують. Утім, усього тексту рішення суду ще не бачили і в Партії регіонів. В. Олійник не став прогнозувати і яким може бути рішення ЦВК, оскільки це колегіальний орган.

Тим часом

 

 «Забарикадовані» у сесійній залі депутати-«ударівці» не лише їдять пироги, а й займаються законотворенням. Наталія Агафонова, Оксана Продан, Валерій Карпунцов, Валентин Наливайченко та Володимир Куренний розробили законопроект про персональне голосування депутатів рад усіх рівнів. Пропонується внести відповідні зміни до регламентів діяльності рад усіх рівнів — щоб у тих радах, де є електронна система для голосування, запровадити «сенсорну кнопку», а де немає електронної системи — голосувати руками.

Натомість у парламентській більшості переконують, що справа зовсім не в сенсорній кнопці — та триває боротьба за владу. «Хто може гарантувати, що, вирішивши позитивно «кнопкове питання», опозиція — знову ж таки з «патріотичних» міркувань — не зажадає від депутатів голосувати... строєм, голосно називаючи своє ім’я, партналежність і те, за що депутат має намір віддати голос?» — риторично запитує депутат-регіонал Володимир Продивус. І сам відповідає, навіщо це робиться. «Бо, як вони вважають, довівши людей до повного зубожіння, їм буде простіше звинуватити у всьому владу, щоб самим... дорватися до влади».

 

Брифінг лідерів опозиції у Верховній Раді Віталія Кличка, Руслана Кошулинського,  Арсенія Яценюка.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.