Нещодавно в місті Буча Київської області відбувся перший навчальний захід із серії «Україна єдина» для місцевих посадовців південно-східних регіонів. Захід було організовано в рамках Проекту USAІD «Діалог», який реалізує Асоціація міст України (АМУ).
Понад 20 працівників органів місцевого самоврядування завітали до Бучі з навчальним візитом «Залучення бізнесу до надання комунальних послуг». Гості ознайомилися з інноваційною практикою переробки сміття та програмою модернізації теплового господарства міста.
«Місто Буча ми вибрали не випадково. Тут уже давно розпочався цікавий проект співпраці бізнесу і влади, де зиск мають обидві сторони», — цитує слова виконавчого директора АМУ Мирослава Пітцика прес-служба асоціації.
У перший день візиту гостям презентували спеціалізоване екологічне підприємство з утилізації та переробки сміття Мале приватне підприємство «Рада». Компанія була заснована 17 років тому і за цей час встигла досягти помітних успіхів не лише на свою користь, а й на благо міста. «Поступово це підприємство взяло на себе утилізацію 40% відходів Бучі, а це — помітна економія коштів місцевого бюджету», — зауважив Бучанський міський голова Анатолій Федорук.
Загалом «Рада» приймає до 150 тисяч тонн відходів на рік з усієї України і дає роботу 150 бучанам. Але вигоду отримують не лише вони: підприємство веде активну пропаганду роздільного збору сміття серед населення.
Другого дня гостям презентували досвід модернізації теплового господарства міста. Комунальники та міські голови побачили котли, які працюють на альтернативному паливі, а також ознайомилися з реалізованими проектами утеплення житлових будинків. Цікаво, що для тепло-
ізоляції була використана ековата, яку виробляє місцевий завод із переробки сміття МПП «Рада».
Учасники висловили зацікавленість у презентованих прикладах співпраці бізнесу та місцевої влади. «Все, що я побачив, надихає на активну роботу, — сказав начальник КП «Бар-благоустрій» (Бар, Вінниця) Олег Мельник. — Щойно повернуся, обов’язково розповім про цей досвід своїм співробітникам. Він вартий серйозного вивчення та впровадження».
Вл. інф.