Злодії проникли до приміщення ломбарду, розташованого на вулиці Жовтневій, і винесли звідти сейф із ювелірними виробами із золота на суму понад триста тисяч гривень.

Як повідомив кореспонденту «Голосу України» помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області Володимир Пасічко, ломбард був обладнаний сигналізацією, яка спрацьовує на рух усередині приміщення. Однак, незважаючи на те, що сигнал про несанкціоноване проникнення надійшов на пульт приватної охоронної фірми і мобільна група охоронців прибула на місце буквально через дві хвилини, злодіїв у ломбарді вже не було, тож «працювали» вони дуже оперативно.

Як виявили правоохоронці під час подальшої роботи на місці скоєння злочину, з такою швидкістю та легкістю злочинці змогли скоїти цю крадіжку через нехтування власниками ломбарду заходами безпеки та охорони приміщення. «Вікно, через яке проникли до приміщення злочинці, було заґратоване, — зазначає заступник начальника Київського РВ ПМУ майор міліції Олександр Дудка, — але кріплення ґрат до стіни було настільки тонке, що його можна було перекусити звичайними «кусачками». 

Сейф, у якому зберігались золоті вироби і який винесли невідомі, як і передбачають правила, був прикріплений до стіни, але... звичайними шурупами і до її дерев’яної конструкції. 

Тож злодіям вдалося зірвати його з місця та винести за лічені секунди. Відеоспостереження в даному закладі взагалі не було ні всередині, ні зовні».

Саме таке формальне ставлення до забезпечення охорони даного ломбарду, яке, до речі, існує сьогодні й у багатьох інших закладах, де зберігаються матеріальні цінності на сотні тисяч гривень, і призводить, на думку правоохоронців, до таких сумних наслідків. «Наявність лише охоронної сигналізації, як показує практика, не може гарантувати надійну охорону приміщень, — продовжує Олександр Дудка. — Власникам об’єктів потрібно серйозно ставитись до всіх елементів безпеки. Скажімо, якби в цьому випадку були надійні грати на вікні та належним чином прикріплений сейф до нерухомих елементів приміщення, то злодії не впоралися би за хвилину, а їм потрібно було більше часу. А це дало б можливість працівникам міліції та охоронцям затримати їх на місці скоєння злочину».

Нині правоохоронці проводять профілактично-роз’яснювальну роботу із власниками банківських установ, закладів із продажу ювелірних виробів, АЗС та надають фахові рекомендації щодо належного захисту даних об’єктів. На жаль, не всі підприємці квапляться виконувати поради вартових порядку, тому підтверджується старе правило: скупий платить двічі...

 

Полтава.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.