— Побудова лінії електропередач «РАЕС — підстанція Київська» забезпечить повну видачу потужності енергоблоками Рівненської АЕС. А це — понад 19 мільярдів кіловат-годин електроенергії щороку, — сказав під час прес-конференції генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин (на знімку). — Це дуже важливо для нас, бо сьогодні через постійні диспетчерські обмеження чотири енергоблоки станції щороку недовиробляють близько 1,6 мільярда кіловат-годин електроенергії.

Нині частка РАЕС у виробництві електроенергії атомними електростанціями України становить майже 20 відсотків та 9 відсотків від усієї електроенергії, виробленої в державі. Минулий рік став рекордним для поліського енерговелета — він виробив 17,8 мільярда кіловат-годин електроенергії, що на 131 мільйон більше порівняно з 2011 роком.

Безпечна та надійна робота РАЕС — це стабільний розвиток регіону, добробут його населення. Сьогодні вартість електроенергії для мешканців тридцятикілометрової зони спостереження на 30 відсотків менша, ніж для решти українців. Окрім того, уже три роки поспіль у сусідні з РАЕС райони надходять чималі кошти за рахунок субвенції на соціально-економічну компенсацію ризиків населенню. Як зазначив Павло Павлишин, ці гроші спрямовуються у найважливіші сфери: медицину, освіту, культуру, розвиток інфраструктури. Торік генеральний директор РАЕС відвідав об’єкти, збудовані та відремонтовані за «атомні» кошти: реконструйовані ФАПи у селах Городець, Полиці, Велихів, дитсадок у Володимирці, новозбудований культурно-дозвільний центр у Мульчицях Володимирецького району, центр творчості для дітей та юнацтва у Маневичах Волинської області та інші.

У 2013 році Рівненська область за сусідство з двома атомними станціями отримає 33 мільйони гривень. Понад 24 мільйони надійдуть у регіон за сусідство з Рівненською АЕС. Більш як 11 мільйонів отримає Волинська область.

Цікавило журналістів і питання підготовки кадрів. Сьогодні Рівненська АЕС — єдина в Україні має у своєму складі професійно-технічне училище, яке щороку випускає близько 120 спеціалістів. Окрім того, РАЕС тісно співпрацює з вищими навчальними закладами, які готують фахівців для неї. А для підвищення кваліфікації персоналу створено всі необхідні умови в навчально-тренувальному центрі. Торік було проведено велику модернізацію повномасштабного тренажера ПМТ-440 для підготовки оперативного персоналу, функціонують сучасні тренажери на базі ПТУ для підготовки ремонтників. На станції ведеться активна робота, спрямована на збереження ядерних знань.

Генеральний директор РАЕС розповів і про проекти, які реалізуються на станції за програмою TACІS. Так, у 2014 році заплановано ввести в експлуатацію комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів, для якого уже поставлено основне обладнання.

Одним із найголовніших завдань на найближчий період для РАЕС Павло Павлишин назвав продовження терміну експлуатації енергоблока №3, проектний термін роботи якого завершується у 2016 році.

 

Рівне.

Фото надано автором.