Укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, включно зі створенням зони вільної торгівлі, залишається пріоритетом і головним завданням до листопада 2013 року. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з Комісаром Європейського Союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле  (на знімку). «Ми добре розуміємо, що по окремих питаннях нам треба знайти прогрес набагато більший, ніж є зараз», — цитує главу держави його прес-служба.

Президент підкреслив, що Україна уважно вивчила сигнали Європейського Союзу щодо перспектив подальшого розвитку відносин. «Ми продовжуємо роботу над реформами, які ми розпочали в 2010 році, у складі яких передбачені також реформи, спрямовані на подолання тих недоліків, які були висловлені під час виборів», — зазначив В. Янукович.

Глава держави наголосив, що «конструктивний характер і націленість на результат спонукають нас працювати спільно з європейськими експертами». За його словами, Україна цінує ту допомогу, яку надає Євросоюз щодо підготовки законодавства, питань гармонізації українського законодавства до європейського. В. Янукович зазначив, що, підбиваючи підсумки роботи з модернізації нашої країни, «ми також самокритично дивимося на деякі напрямки, в яких не завжди вдається досягати бажаної мети».

У свою чергу, Комісар Європейського Союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле наголосив на важливості продовження розвитку відносин України з ЄС. «2013 рік і особливо листопад 2013 року, можливість підписання Угоди про асоціацію, яка також включає в себе частину, присвячену економічній інтеграції, — це величезна можливість не лише для України, але також і для Європейського Союзу. Ми роками дуже багато працювали для того, щоб ця можливість була реальною», — сказав він.

Єврокомісар підкреслив, що підписання Угоди про асоціацію дасть можливість Україні та ЄС розвивати співпрацю на іншому рівні. «За допомогою цієї надзвичайно важливої Угоди ми не лише зможемо розвивати наші відносини на значно вищому рівні, це також буде нова основа, яка буде юридично обов’язковою для обох сторін, і це буде вперше, коли настільки амбітна угода буде укладена з нашим партнером», — заявив Ш. Фюле. 

Головне, щоб Україна і Європейський Союз не втратили шансу підписати Угоду про асоціацію у листопаді 2013 року, бо, вкотре нагадавши, що нинішній візит до Києва відбувається в ключовий момент, Ш. Фюле додав: «Ви, мабуть, багато разів чули про «визначальні моменти», проте наразі вже все по-справжньому». 

Вл. інф.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента Українн).