Депутати Київської міської ради учора таки затвердили Програму соціально-економічного розвитку столиці та бюджет міста на цей рік. Процес голосування проходив без бійок та блокувань трибуни. Але під пильним наглядом кількох народних депутатів та представників громадськості. Останніх, до речі, таки пустили до сесійної зали, і навіть надали їм можливість висловитися. Силовий штурм будівлі Київради, який у четвер «організували» активісти громадських організацій та опозиційних політичних сил, дав результати. Надалі столичні посадовці обіцяють спростити правила доступу громадян до адмінбудівлі.
Учора до подій у Київраді було прикуто чимало уваги. Більшість очікувала продовження «бойових дій». Передумови для того були. Зранку біля стін будівлі зібралися кілька десятків людей. Тим часом на вулиці по сусідству з Хрещатиком в рядок припаркувалося кілька автобусів з молодиками у спецформі. Ймовірно, влада готувалася до більш активних дій громадськості.
Відносно тихо та спокійно було і в сесійній залі. Бюджет столичні депутати прийняли без проблем. І це попри те, що навіть заступник голови КМДА Руслан Крамаренко назвав його «слабеньким», а представники опозиційних сил пропонували відкласти голосування і тим часом провести додаткові перемовини з Кабінетом Міністрів та народними депутатами.
Але 72 голосів вистачило, щоб затвердити головний фінансовий план столиці. Відповідно до нього загальний обсяг доходів бюджету міста на 2013 рік становитиме понад 18,5 млрд. грн. Щоправда, уже наступного тижня, повідомляє прес-служба КМДА, на позачерговій сесії депутатам Київради запропонують внести зміни до цього документа «з плюсом» ще на 789,8 млн. грн. Поки що ж згідно з прийнятим документом видатки на соціально-культурну сферу міста у бюджеті становлять 9,25 млрд. грн. Зокрема, на освіту виділяють 4,3 мільярда, на охорону здоров’я — 3,3 мільярда, на соціальний захист населення — 821 мільйон гривень. Не забули профінансувати і статтю держуправління, на це у бюджеті передбачили 638 мільйонів.
Тим часом, опозиційні столичні депутати продовжують наполягати на тому, що бюджет потрібно доопрацьовувати. Приміром, зробити так, щоб усі 100% коштів, які кияни сплачують у вигляді податку на доходи фізичних осіб, залишалися у бюджеті міста, а не «фінансували покращення» керманичів країни. Із цим пунктом, між іншим, погоджуються і в КМДА. Є інформація, що юристи і фінансисти адміністрації уже підготували і передали Кабміну проект відповідних змін до Бюджетного кодексу України. Чи буде їх прийнято, наразі невідомо.
Так само «у процесі» впровадження принципово нової системи допуску громадян до Київради. Спеціально створена робоча група має до 1 березня ухвалити відповідний документ. Учасники нещодавнього штурму Київради зізнаються: таке рішення є першою перемогою. Наступні, обіцяють, будуть більш вагомими.
Між тим, громадські активісти досягли ще однієї мети: у четвер із уст очільника КМДА пролунала обіцянка «сприяти вирішенню питання Гостиного двору». Нагадаємо, цю будівлю, якій нещодавно повернули статус пам’ятки, планують реконструювати і перетворити на черговий торгівельний центр. Питання збереження Гостиного двору піднімалося і під час засідання Київради. Громадські активісти, яким нарешті надали слово, закликали депутатів на найближчій сесій прийняти рішення щодо розірвання усіх попередніх договорів і тим само поставити крапку у цій справі.
На знімку: акція біля КМДА за «прозорий» бюджет столиці.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.