Нині в парламенті точиться дискусія про те, чи доцільно запроваджувати експертизу нормативно-правових актів на предмет дотримання прав людини.
Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо експертизи проектів нормативно-правових актів із метою забезпечення верховенства права та недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина), внесений народним депутатом від Партії регіонів Вадимом Колесніченком. Ним пропонується, щоб Комітет із питань верховенства права і правосуддя отримав право «вето» на всі законодавчі акти, що стосуються забезпечення прав людини і верховенства права.
Парламентарій звертає увагу на те, що серед повноважень жодного з парламентських комітетів не передбачено механізму здійснення попередньої правової експертизи проекту нормативно-правового акта стосовно дотримання в ньому верховенства права та недопущення звуження змісту і обсягу існуючих прав та свобод. «Досить часто ми стаємо свідками того, коли, ставлячи за мету врегулювання окремих прогалин чи усунення суперечностей на законодавчому рівні, автори, розробники, ініціатори законопроектів забувають при цьому про дотримання прав і свобод людини, що призводить до обмеження чи звуження громадян у їхніх правах, — стверджує Вадим Колесніченко. — Така ситуація є недопустимою, адже при цьому відбувається порушення не лише взятих Україною на себе міжнародних зобов’язань, а й насамперед положень Конституції, які є нормами прямої дії». На думку депутата-регіонала, існування такої процедури є надзвичайно важливим, адже це б дало змогу приймати закони та інші акти, які будуть професійно проаналізовані на предмет відповідності Конституції, внутрішньому законодавству та міжнародним договорам щодо дотримання в них прав та свобод людини і громадянина, а також підвищити рівень відповідності нашого законодавства законодавству Євросоюзу.
Водночас голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан не вважає таку ідею доцільною. «Мені дещо дивно, що автор законопроекту не врахував, що питання додержання прав і свобод людини і громадянина віднесено до предмету відання саме нашого комітету, — написав В. Пацкан у своєму блозі на офіційному сайті партії «УДАР». — Взагалі, ідея не є новою. Аналогічні законодавчі ініціативи вже вносилися на розгляд Верховної Ради минулого скликання». Зокрема, той же народний депутат В. Колесніченко раніше пропонував покласти повноваження стосовно здійснення відповідної експертизи на Комітет із питань прав людини.
«Особисто я не бачу необхідності в прийнятті окремого закону з цього питання, — зазначає В. Пацкан. — Переконаний, що належне забезпечення існуючих прав і свобод людини і громадянина при прийнятті нових законів (чи внесенні змін до чинних) має відбуватися шляхом підвищення якості підготовки законопроектів та їх експертизи відповідними суб’єктами, у тому числі й комітетами Верховної Ради України, в межах уже наданих їм законодавством повноважень».
До речі, про запровадження експертизи законопроектів, поданих на розгляд Верховної Ради України на предмет дотримання в них існуючих прав і свобод людини і громадянина йшлося під час нещодавньої зустрічі в комітеті народних депутатів із Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською. І одним із результатів цієї зустрічі стала домовленість запровадити спільну роботу комітету та Уповноваженого щодо здійснення саме такої експертизи законопроектів.
У червні цього року Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Комітетом з питань верховенства права та правосуддя планує провести парламентські слухання на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні».