Україна зацікавлена в якнайшвидшому підписанні Угоди про асоціацію та набранні нею чинності, й особливої уваги у цьому контексті заслуговує поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, створення якої передбачено угодою. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у четвер під час зустрічі з Європейським комісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.
У цьому контексті він висловив сподівання, що 16-й саміт Україна—ЄС 25 лютого цього року стане важливим етапом на шляху до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також переходу до другої імплементаційної фази Плану дій з візової лібералізації. Водночас В. Рибак назвав скасування візового режиму для короткострокових поїздок громадян України до ЄС пріоритетом української влади.
«Маю намір докласти всіх зусиль, щоб Верховна Рада України максимально оперативно ухвалила всі законопроекти, необхідні для завершення першої законодавчої фази Плану дій з візової лібералізації», — заявив він.
Говорячи про подальше спрощення візового режиму між Україною та ЄС, керівник парламенту відзначив важливість швидкого набуття чинності Угодою про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз і запевнив, що Верховна Рада готова швидко розглянути відповідне питання.
Глава українського парламенту також зазначив, що Україна докладає послідовних зусиль до забезпечення прогресу в реалізації реформ, зокрема тих, до яких прикута найбільша увага Європейського Союзу. Надалі парламент у тісній координації з Радою Європи та ЄС продовжить роботу, спрямовану на вдосконалення виборчого законодавства з метою усунення недоліків, які було виявлено під час останнього виборчого процесу.
В. Рибак висловив вдячність партнерам України в ЄС за пропозиції щодо належного вдосконалення системи правосуддя в Україні. У цьому контексті він відзначив діяльність місії уповноважених представників Європейського Парламенту А. Кваснєвського та П. Кокса, наголосивши, що Верховна Рада готова і надалі надавати максимальне сприяння виконанню її мандату.
Своєю чергою пан Комісар зазначив: «Ми роками говорили про ті можливості, які стоять перед нами, а цьогоріч у нас є справжній шанс наблизити Україну до Євросоюзу».
Ш. Фюле повідомив, що сьогодні відбулася його зустріч із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим і «міністрами, які відповідають за питання євроінтеграції». Він зазначив, що в українському уряді є розуміння необхідності здійснити реформи у сфері виборчого законодавства, правосуддя, а також у «питаннях, передбачених порядком денним асоціації». Він також підкреслив  важливість наближення українського законодавства до європейських стандартів і подякував за надану можливість поспілкуватися сьогодні з депутатським корпусом.
У зв’язку з цим В. Рибак наголосив, що європейський вибір є спільною основою політичної програми провідних парламентських сил. Голова Верховної Ради зазначив, що він «хотів би, щоб питання європейської інтеграції було поза рамками політичної боротьби між парламентськими фракціями». Він повідомив, що нині у Верховній Раді України зареєстровано п’ять проектів постанови щодо підтримки курсу України на європейську інтеграцію та проводиться робота з метою підготовки консолідованого документа. «Така увага депутатського корпусу України до цієї теми свідчить, що реалізація євроінтеграційних прагнень є об’єднуючим чинником», — сказав він.
Прес-служба Верховної Ради України.
На знімку: під час зустрічі з народними депутатами.
 
Олександр Єфремов, Григорій Калетнік, Сергій Ківалов.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.