Учора у Верховній Раді відбулася зустріч керівництва парламенту та народних депутатів України з Європейським Комісаром з розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле. Зустріч тривала у дуже широкому форматі — на ній були присутні Голова Верховної Ради та його заступники, лідери всіх депутатських фракцій, голови парламентських комітетів та народні депутати, котрі входять до складу комітетів у закордонних справах, із питань європейської інтеграції та національної безпеки та оборони.

Єврокомісар виступив перед українськими парламентаріями. Ключовою тезою промови Ш. Фюле було те, що єдиний шлях для нашої держави інтегруватися з Європейським Союзом — запровадити у вітчизняному законодавстві та щоденному житті громадян європейські стандарти.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак на початку зустрічі заявив, що питання євроінтеграції та взаємодії з ЄС є не лише основним напрямом діяльності влади, а й потужним консолідуючим чинником українського суспільства. Він нагадав, що в підходах до євроінтеграції збігаються позиції Президента, уряду і парламенту. За його словами, нинішній етап відносин України з ЄС є особливим, а ідея євроінтеграції об’єднує всі політичні сили. «Незворотність євроінтеграції не викликає сумнівів ні у кого, — сказав В. Рибак. — Наша держава зацікавлена в якнайшвидшому підписанні угоди про асоціацію, створення зони вільної торгівлі. Українська сторона усвідомлює важливість перетворень і забезпечує відчутний прогрес в їх реалізації відповідно до рекомендації ЄС та Європарламенту».

Глава парламенту також звернув увагу Єврокомісара на те, що Верховна Рада зосередила увагу на вдосконаленні виборчого законодавства та системи правосуддя, активізації реформ. «Верховна Рада вітає чіткі сигнали Європарламенту про необхідність активних реформаторських зусиль України, — запевнив В. Рибак, пообіцявши, що українська сторона буде готова представити відповідний прогрес у провадженні реформ на саміті ЄС та інших представницьких міжнародних заходах. Голова Верховної Ради також закликав до схвалення всіх законодавчих актів, необхідних для реалізації плану дій щодо безвізового режиму для громадян України, приведення вітчизняного законодавства у відповідність із стандартами ЄС — зокрема, законів щодо запобігання і протидії дискримінації в Україні, вдосконалення системи захисту персональних даних, про боротьбу з корупцією.

У свою чергу Ш. Фюле заявив, що Євросоюз хотів би, щоб процес політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС розбудовувався завдяки внескам усіх партій. Він сказав, що дуже радий, що виступає перед українським парламентом на початку роботи його нової каденції, наголосивши, що перед ним постає особлива відповідальність — ухвалення багатьох законів і відстеження впровадження цих законів у життя.

Єврокомісар зауважив, що він прийшов до Верховної Ради не для того, щоб якимось чином оцінювати те, що відбувається в українському парламенті. Але підкреслив, що важливо не викривляти поняття «представницька демократія», дозволяючи, щоб закони приймалися голосами депутатів, яких немає у парламенті. 

Ш. Фюле заявив, що шлях України до ЄС насамперед залежить від неї самої. «Правила чіткі, шлях, яким Україна може наблизитися до свого європейського майбутнього — через наближення до європейських норм і стандартів, — сказав Єврокомісар. — Якщо є амбіції одного дня наблизитися до ЄС, це можна зробити, лише узгодивши вітчизняне законодавство з нормами ЄС». Ш. Фюле відзначив потребу вдосконалення та узгодження з європейськими нормами законів про закупівлі, виборчого законодавства, судової реформи, боротьби з корупцією.

Єврокомісар заявив, що Євросоюз готовий підписати угоду про асоціацію до саміту ЄС, який має відбутися у листопаді нинішнього року у Вільнюсі. Однак це великою мірою залежатиме від ситуації в нашій державі. «ЄС уже робить внутрішню необхідну підготовку, щоб уможливити підготовку до підписання угоди про асоціацію. Але політичні обставини з боку України ще не там, де ми хотіли б, щоб вони були, — сказав Ш. Фюле. — Питання: чи буде готова Україна рухатися вперед? Тільки Україна може відповісти на це запитання. У нас є вікно можливостей, воно відчинене, але часу мало».

У процесі лібералізації безвізового режиму Євросоюз і надалі продовжить моніторинг ситуації в Україні.

Подробиці — у наступному числі газети.