Курс України на євроінтеграцію залишається незмінним. Про це під час учорашньої зустрічі з Європейським Комісаром із розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. «Курс нашої держави на євроінтеграцію залишається незмінним», — наголосив глава українського уряду та додав, що останнім часом Україна активізувала роботу, спрямовану на підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Дорожньою картою євроінтеграції України має стати Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яку ми розглядаємо як комплексну програму масштабних перетворень всередині країни. Сьогодні ми за кілька кроків до її підписання, останніх але дуже відповідальних кроків», — сказав М. Азаров. Водночас він зазначив, що ці кроки стали предметом надзвичайно складного компромісу, досягнутого між державами—членами ЄС і закріпленого висновками Ради Європи.

Штефан Фюле, у свою чергу, зазначив, що Україна повинна чітко показати ЄС, що готова до виконання вимог Євросоюзу та здійснення реформ, необхідних для підписання Угоди про асоціацію та вільну торгівлю.

«У нас є спільна мета — підписання Угоди про асоціацію та вільну торгівлю й повернення України на європейський шлях. Для того, щоб досягти цього, Європейський Союз розробив Дорожню карту, засновану на принципах і цінностях Угоди про асоціацію, реалізація якої тепер у ваших руках. Ви маєте історичну можливість, але це залежить від ваших дій і прихильності до реформ», — заявив Ш. Фюле. Водночас він попередив, що ЄС більше не може чекати: «Вікно можливостей відкрито зараз, тому якщо ми, Україна і ЄС, пропустимо листопадовий термін, більше не буде «грудневого терміну» чи «дедлайну січня 2014 року». «Ми вже виклали, який має бути шлях вперед, і чітко визначили невирішені питання. Тепер потрібен чіткий знак швидкого і відчутного прогресу та зобов’язань, особливо напередодні саміту 25 лютого», — наголосив Ш. Фюле.

У відповідь М. Азаров повідомив, що уряд уже підготував план першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2013 рік. «Ми врахуємо результати сьогоднішньої зустрічі й уже наступного тижня цей документ буде схвалено урядом», — сказав він та повідомив: Кабінет Міністрів реалізує всі поставлені перед ним завдання, щоб забезпечити повноцінну інтеграцію України до Європейського Союзу.

Вл. інф.