Третій день поспіль роботу парламенту заблоковано, а другу сесію Верховної Ради сьомого скликання так і не відкрито. Опозиціонери цілодобово чергують у сесійній залі, вимагаючи від глави парламенту увімкнути систему для голосування «Рада-3» із сенсорною кнопкою і забезпечити особисте голосування депутатів. Виникло замкнене коло: «Не порушуймо Конституцію і голосуймо особисто», — закликає опозиція, «ударівці» одяглися в червоні светри із такими написами. «Ви ж самі порушуєте Конституцію, не даючи змоги нам проголосувати», — закидають у відповідь більшовики. Однак перемовини лідерів фракцій із главою парламенту компромісних результатів досі не принесли.

Зранку до парламенту прийшли та зареєструвалися депутати з усіх фракцій, але пленарне засідання знову не розпочалося.

О дев’ятій ранку Віталій Кличко, лідер фракції «УДАР», депутати з якої ночували в сесійній залі парламенту другу ніч, на брифінгу підтвердив, що опозиціонери не відступляться від своїх вимог.

Більшовики ж наполягають на своєму — роботу парламенту треба розблокувати і вирішувати всі питання голосуванням у сесійній залі. Голова Регламентного комітету регіонал Володимир Макеєнко згоден на те, щоб опозиціонери розблокували трибуну і президію хоча б на п’ять хвилин, дали можливість відкрити сесію, а Регламентному комітету провести засідання і розглянути всі проекти постанов щодо особистого голосування. Адже доки не відкрито сесію, комітет де-юре не може зібратися.

«Ми звертаємося до опозиції: дайте нам можливість індивідуально проголосувати в залі, нехай ЗМІ побачать, скільки нас реально є в залі і як ми голосуємо, — сказав В. Макеєнко в інтерв’ю «Голосу України». — Щоб розглянути інші пропозиції, проекти постанов, треба відкрити засідання Регламентного комітету. Засідання комітету відкрити неможливо згідно зі статтею 9 Регламенту Верховної Ради, бо не відкрилася сесія Верховної Ради».

У парламенті зареєстровано декілька проектів постанов щодо персонального голосування депутатів. Регіонали зареєстрували і свій — у ньому пропонується заборонити блокування парламенту і карати за «перешкоджання діяльності депутатів». Знову замкнене коло.

Голова фракції КПУ Петро Симоненко запропонував лідерам усіх парламентських фракцій забезпечувати контроль за особистим голосуванням своїх депутатів. «Лідери фракцій повинні гарантувати знаходження у залі всіх своїх депутатів, а також персональне голосування», — підкреслив Симоненко в інтерв’ю «Голосу України».

Водночас депутат від Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що сенсорна кнопка не виконає тих функцій, які від неї очікують, і персональне голосування не гарантуватиме, бо кнопку можна легко перехитрити. Окрім того, нагадує В. Олійник, у Конституції нічого не записано про сенсорну кнопку, а йдеться лише про «особисте голосування».

Водночас серед депутатів від «Батьківщини» назріває певне невдоволення діями «ударівців» — бо аж занадто яскраво себе «піарять» у червоних светрах зі своєю партійною символікою. Мовляв, через це складається враження, начебто єдиною опозиційною силою є лише фракція Кличка.

Михайло Чечетов сказав, що в регіоналів є потужний «ресурс і арсенал методів». «Якби захотіли, ми б їх викинули із зали елементарно, за п’ять хвилин, як це було під час ратифікації харківських угод. І духу їх не було б у залі, — заявив Чечетов. — У нас є ресурс, є арсенал методів, цивілізованих, інтелігентних, культурних, щоб не забруднити їхні костюми за кілька тисяч євро від Бріоні».

Провладна більшість сподівається, що роботу парламенту вдасться розблокувати до наступного пленарного тижня, який має розпочатися 19 лютого. За подіями в парламенті спостерігали не лише журналісти — вчора у Верховній Раді побував Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства ЄС Штефан Фюле, котрий провів зустрічі з керівництвом парламенту, лідерами фракцій і головами зовнішньополітичних комітетів.

ДОСЛІВНО

Володимир МАКЕЄНКО, голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради:

«Голова Верховної Ради не може своїм розпорядженням ввести в дію систему голосування «Рада-3». Бо це стосується організації роботи всіх народних депутатів. Не може Голова Верховної Ради визначати той чи інший метод роботи парламенту. Це може визначати лише вся Верховна Рада».