Жодного конструктивного просування за два дні переговорів з опозицією немає. Про це під час брифінгу заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
«Ми знову просиділи дві години в кабінеті глави парламенту, намагаючись знайти компроміс. На всі мої пропозиції, що у нас є достатня кількість людей у залі, які готові безпосередньо працювати й голосувати за законопроекти, якихось зрозумілих відповідей, чому опозиція блокує парламент, я не знайшов. У результаті було ухвалено рішення, що знову до чогось домовлятимемося, і на цьому розійшлися», — сказав він.
Також народний депутат розповів, що три дні у всіх нарадах бере участь і перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Він умовляє наших колег розпочати роботу, тому що накопичилася велика кількість документів, особливо фінансових, від Кабінету Міністрів, які важливі сьогодні для нашої держави.
На жаль, за його словами, сьогодні знову понад 2,3 мільйона гривень на забезпечення роботи парламенту «вилітає в трубу». І знову не зовсім зрозуміло, чому це відбувається. Сьогодні наша фракція в кількості 202 осіб, 32 комуністи, самовисуванці знову прийшли на роботу, щоб виконувати свої безпосередні функції. Водночас опозиція продовжує блокувати сесійний зал і робить це в незаконний спосіб.
«Сподіваємося, що наступного тижня ми все-таки знайдемо відповіді на запитання, які постали перед нами, і з 19 числа, з наступного сесійного тижня, запустимо роботу парламенту. Така надія принаймні у мене ще є», — сказав О. Єфремов.
Проблема сенсорної кнопки в тому, підкреслив парламентарій, що вона була введена з порушенням закону. «Сьогодні прийняти рішення і нашими голосами легітимізувати це, означає легітимізувати незаконні дії чиновника, чого ми не робитимемо», — зазначив він.
Яценюка звинувачують у нецільовому використанні коштів
Народний депутат Владислав Лук’янов (Партія регіонів) звернувся до Голови Верховної Ради і керівника Рахункової палати із проханням надати інформацію про нецільове використання бюджетних коштів народним депутатом Арсенієм Яценюком («Батьківщина») під час перебування його главою парламенту. Про це В. Лук’янов заявив під час учорашнього брифінгу.
За словами парламентарія, вісім мільйонів гривень не були передбачені в кошторисі видатків Верховної Ради під час роботи А. Яценюка главою парламенту, але ця сума була витрачена на зміну системи «Рада», розкішні умови в кабінетах.
«Після одержання офіційної інформації ми підготуємо документи до Генеральної прокуратури і в такий спосіб поставимо в цьому питанні крапку», — підкреслив народний обранець.
Обіцяють стояти на своєму
Сьогодні керівники фракцій Верховної Ради продовжать консультації про нормалізацію роботи парламенту. Про це під час брифінгу сказав лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.
А Віталій Кличко («УДАР») наголосив, що більшість, не погодившись на пропозиції опозиції, ще раз підтвердила цим, що не збирається голосувати особисто. «Щоб не було спекуляцій щодо технічного стану системи «Рада-3», ми пропонуємо повністю її протестувати на можливість запровадження сенсорної кнопки і загальний технічний стан. Також пропонується створити відповідну комісію за участю народних депутатів та представників ЗМІ. Якщо система «Рада-3» перебуває в незадовільному стані, і сенсорну кнопку справді неможливо запровадити, то необхідно взагалі вимкнути цю систему», — сказав він.
Лідер фракції «УДАР» висловив сподівання, що депутати інших фракцій підтримають ці пропозиції. «Представники Партії регіонів і комуністи, коли йшли на вибори, обіцяли людям ходити на роботу і працювати, не порушуючи законів та Конституції. А тепер чомусь не хочуть цього робити. Ми з цим миритися не будемо і від своїх вимог не відступимося», — наголосив він.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція готова профінансувати додаткові витрати для введення в дію електронної системи голосування «Рада-3». Він повідомив, що, за словами розробників та управління з комунікацій Верховної Ради, система «Рада-3» готова до експлуатації. «Якщо потрібні кошти на якісь додаткові налаштування цієї системи, ми як опозиція профінансуємо», — запевнив він.
Крім того, А. Яценюк не виключає, що проти нього може бути порушена кримінальна справа. «Я прочитав в ЗМІ, що «один з депутатів-регіоналів прийняв рішення щодо звернення про порушення кримінальної справи проти мене. Це стандартний варіант, як працює Партія регіонів», — зазначив А. Яценюк.