Голова Нацбанку Ігор Соркін (на знімку) поінформував фахівців Європейського департаменту МВФ на чолі з керівником місії Крістофером Джарвісом про успішне виконання положень Меморандуму про економічну та фінансову політику.

На переконання Ігоря Соркіна, минулий рік для банківської системи країни був складний, проте успішний. Сьогодні банки демонструють позитивні результати, про що свідчить, зокрема, й зростання на 5 відсотків їхніх активів. Кредитування юридичних осіб, за його словами, також за останній рік зросло на 5 відсотків. Загальні зобов’язання банків підвищилися, зокрема, кошти фізичних осіб збільшилися на 19 відсотків, а суб’єктів господарювання — на 9.

Покращилася ситуація і з проблемними кредитами (сумнівними та безнадійними), які за 11 місяців минулого року скоротилися майже на 15 мільярдів гривень.

Головне, вважає Ігор Соркін, що торік банківська система вийшла на прибутковий рівень (майже 5 мільярдів гривень прибутку проти 7,7 мільярда гривень збитків за підсумками 2011 року). Цього вдалося досягти завдяки семи дуже важливим крокам, спрямованим на стабілізацію.

По-перше, зменшили ризики діяльності банків, що входять до фінансово-промислових груп.

По-друге, покращили законодавчі умови роботи банків із проблемними кредитами.

По-третє, запровадили нові підходи до формування банками резервів за активними операціями.

По-четверте, вдосконалили підходи до розрахунку регулятивного капіталу та нормативів ліквідності.

По-п’яте, спростили порядок реорганізації банків за рішенням їх власників.

По-шосте, забезпечили рівні умови для повернення банками наданих їм у період кризи стабілізаційних кредитів.

По-сьоме, приєдналися до другого етапу Віденської ініціативи, що дало змогу створити всі умови для збереження позитивних тенденцій у банківському секторі.

Насамкінець Ігор Соркін запевнив представників місії у незмінності позиції Нацбанку, яка полягає у тісній співпраці з МВФ. «Ми зацікавлені у відновленні й активізації програмного співробітництва з Міжнародним валютним фондом, керівництво якого більшість наших зусиль оцінює позитивно», — сказав він.

Керівник місії Крістофер Джарвіс, зазначає прес-служба Нацбанку, висловив своє задоволення зусиллями НБУ, особливо відзначивши заходи, спрямовані на підтримку цінової стабільності в країні.

Сторони домовилися провести низку робочих зустрічей, під час яких обговорять проблеми та завдання, пов’язані з продовженням співпраці України та МВФ.