Учора львівські поштарі пікетували міську раду. Страйк під вікнами ратуші організувала профспілка Львівського поштамту, яка не погодилася з рішенням міського голови Андрія Садового ветувати ухвалу про надання пільгової орендної плати для відділень поштового зв’язку Львова.
«Укрпошта» орендує у міста досить престижні приміщення і домагається, щоб платити за них символічну суму — одну гривню на рік.
У нинішніх умовах поштовики виявилися не готовими до серйозної конкуренції на ринку послуг зв’язку. Величезні приміщення часто простоюють і не використовуються з користю для діла. Нові компанії завдяки якісним послугам почали випереджати «Укрпошту», яка не може навіть вчасно газети доставити до читача.
Як працює Львівська дирекція «Укрпошти», видно навіть за результатами передплати всеукраїнських видань. На Львівщині передплата на «Голос України» у чотири рази менша, ніж у невеликій Рівненській області. Комерціалізація призвела до того, що замість газет листоноші стали пропонувати печиво та цукерки.
— Я був здивований, коли депутати вирішили чомусь звільнити «Укрпошту» від сплати за оренду майна, тобто віддати їм його безплатно, — прокоментував ситуацію міський голова Львова Андрій Садовий. — Комусь пошта безплатно відправляє листи, приносить пенсію чи газети? Яке ми маємо право звільняти цю установу, яка надає й комерційні послуги, від орендної плати? Йдеться про 3,5 мільйона гривень. А це означає, що декілька шкіл залишаться без ремонту.
Проте, схоже, пан Садовий не знає, що таке право поштарям надано Законом «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (ч. 3 ст. 6). Він встановлює, що підприємства зв’язку, які розповсюджують періодичні видання, мають право користуватися орендою «в порядку та за тарифами, встановленими для бюджетних організацій». А це і є 1 гривня на рік відповідно до п. 10 методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. № 786.
Після того як Андрій Садовий наклав вето на пільги для «Укрпошти», депутати збираються знову повернутися до цього питання. Тож, схоже, дискусія виходить на новий рівень.
Між тим, як повідомив керівник Львівської дирекції «Укрпошти» Василь Веселий місцевим ЗМІ, у зв’язку з пікетуванням міськради деякі відділення зв’язку не працюватимуть.
Львів.