Футбол. Схоже, минула чорна смуга у біографії київського «Арсеналу». У нього тепер новий власник — народний депутат України 43-річний Олександр Онищенко (на знімку).
Днями відбулася його предметна розмова з Вадимом Рабиновичем, тепер уже екс-власником столичного клубу. «Ми підписали меморандум — якщо сторона, котра продає, виконує свої зобов’язання з усунення старих заборгованостей клубу, угода відбудеться», — пояснив Олександр Романович.
Зрозуміло, що новий господар має найчестолюбніші наміри. Зокрема, хоче в майбутньому побудувати свій стадіон і переїхати на лівий берег Києва. Про це заявив пан Онищенко, який є ще і президентом Федерації кінного спорту України. До речі, сам виступав у складі української команди на Олімпіаді в Пекіні-2008.
— Футболістам вже оголосили, що вони розпочинають підготовку до весняної частини сезону, — сказав він. — Добиватимуся, щоб команда грала на НСК «Олімпійський». Якщо не вийде, то продовжимо проводити домашні матчі на «Динамо». А надалі... У мене були перемовини з керівництвом київської міськдержадміністрації. Влада готова сприяти нашим намірам і передати для реконструкції стадіон у лівобережній частині Києва. Там також плануємо побудувати і тренувальну базу. Терміни? Є бажання звести нову арену протягом трьох років.
Перші збори «каноніри» розпочнуть із майже місячним відставанням від інших 15 команд Прем’єр-ліги. Та ще й без понад десятьох ключових виконавців, котрі під час невизначеності перейшли до інших клубів. Мова йде про Шацких, Старгородського, Паньківа, Польового, Миколюнаса, Ковпака, Симоненка, Кобахідзе, Шахова, Максимова та Шершуна.
Варто згадати і про те, що білоруський фахівець Леонід Кучук, котрий керував командою, вже встиг очолити російський клуб «Кубань» (Краснодар). Відтак, тренером «Арсеналу» вже за Онищенка, принаймні попервах, буде Юрій Бакалов. Як відомо, раніше він вже очолював «канонірів». А коли прийшов Кучук, працював у його штабі.
— Виходячи з усього, що сталося з колективом, які тепер турнірні завдання? — запитали в Онищенка.
— Думаю, у Прем’єр-лізі за підсумками нинішнього чемпіонату «Арсенал» залишиться. Звичайно, потрібно дати молоді набратися досвіду, підготувати її до наступного сезону. А потім уже керуватимемося в своїй роботі метою боротися за вихід до єврокубків...
P. S. Журнал «Фокус» двічі включав Олександра Онищенка до рейтингу «200 найбагатіших людей України»: 2011 року (182 місце, статок — 37,7 мільйона доларів) і 2012-го (179; 37,7). Новий очільник ФК «Арсенал» (Київ) вільно володіє п’ятьма мовами. Був у шлюбі з відомою моделлю, «Міс Україна-1997» Ксенією Кузьменко. Має сина.
Фото з архіву «Голосу України».