Понад десять років тому в обласному центрі Прикарпаття розпочав свою історичну «гру» народний футзальний клуб (НФК) «Ураган». Своєрідним підсумком ювілейних святкувань команди стала нещодавня презентація книги «Ураган. 10 років історії».

Ініціатор видання президент НФК (голова правління ПАТ «Прикарпаттяобленерго» — співзасновник клубу) Олександр Бубен, виступаючи на презентації, сказав, що книга є унікальною, оскільки аналогів, принаймні в області, не має: «Це видання є спробою згадати наш десятилітній шлях. У ньому зібрані всі люди і події, пов’язані з клубом... Всі, хто зіграв бодай один матч за команду, там є».

Направду, 128 глянцевих сторінок новинки, виконаних у сучасному дизайні, містять не тільки текстовий перелік перемог клубу, а й цікаві та маловідомі події з життя місцевого міні-футболу та спогадів його легендарних постатей, що вдало доповнюють яскраві фото з минулого та сучасні знімки.

Окрім гравців, тренерів та керівництва клубу, його унікальну історію творили та фіксували івано-франківські фотографи та журналісти, що були з командою впродовж 10 років. Місцеві спортивні репортери та неодноразові коментатори матчів Олег Ланяк та Володимир Горощак взяли безпосередню участь у впорядкуванні книжки. Саме вони здійснювали структурування наявної інформації та вибірку фотоматеріалу — словом, намагалися, як зізналися самі, «зробити якісний європейський продукт, який можна взяти в руки та почитати».

«Це наша перша така масштабна друкована робота. Переконані, не остання. Віримо, що ювілейне видання отримає схвальні відгуки футзальної громади та знайде своїх поціновувачів», — зазначив наостанок Олександр Бубен.

Гравець «Урагану» Валентин Цвєлих втретє за кар’єру став кращим бомбардиром чемпіонату України сезону 2009/2010, забивши 34 м’ячів у 31 матчі. У чемпіонаті України 2010—2011 років кращим бомбардиром був Сержао, забивши 27 м’ячів у 24 матчах.

Президенту НФК «Ураган» Олександру Бубену в грудні 2010 року вручили найвищу нагороду Федерації футболу України — медаль «За заслуги».

Івано-Франківськ.

Довідково

У рік дебюту в Першій лізі (західна зона) «Ураган» посів 8-є місце, а наступного сезону (2003—2004 рр.) команда вийшла до фіналу Кубка Ліги, перемогла в чемпіонаті Першої ліги у західній зоні. За підсумками фінальних ігор виборола 1-е місце, ставши чемпіоном України (Перша ліга), і завоювала путівку до Вищої ліги. Далі — чотириразовий переможець (2005-й, 2008—2010 рр.) та двічі срібний призер (2003-й, 2004 роки) міжнародного турніру «Кубок Галичини», переможець турніру «Кубок Карпат» 2007 року, чемпіон України 2010—2011 рр., володар Суперкубка України (2011), учасник елітного раунду Кубка УЄФА сезону 2011/2012, бронзовий призер чемпіонату України в Екстра-лізі (2011—2012 рр.), переможець міжнародного турніру «Кубок Визволення» (2008), срібний (2011, 2012) та бронзовий (2010) призер міжнародного турніру «Beskіdy Futsal Cup» (Польща).

 

На знімку: президент НФК «Ураган» Олександр Бубен під час презентації книги.

Фото Миколи МАЦЮКА.