Про цінову стабільність — також
Учора Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив міністрові аграрної політики і продовольства Миколі Присяжнюку перевірити ціни на соціальні сорти «продукту номер один» виробництва ПАТ «Київхліб».
Український 31 січня коштував 4,60, а з 1 лютого накрутили «зверху» ще двадцять копійок. Батон теж «підстрибнув» у ціні, до того ж, як і «чорний хліб», удруге за останні чотири місяці. Попереднього разу цінники переписували в листопаді 2012 року.
Нинішній «стрибок» чиновники прокоментували без емоцій: у КМДА заявили, що соціальний хліб у столиці не подорожчав, передумов для цього немає, тож він залишиться на колишніх позиціях щонайменше до кінця поточного року.
Пояснив ситуацію і ключовий виробник місцевого хлібобулочного продукту — ПАТ «Київхліб». «Ціни на продукцію масового споживання залишаються на попередньому рівні». Ціна на 31 січня та 1 лютого 2013 року на хліб Український домашній, Печерський, Богданівський та Арнаут залишилася колишньою, повідомили пекарі. «Утримати ціни вдалося за допомогою керівництва КМДА, яке сприяло виділенню з Аграрного фонду України 100 тисяч тонн борошна і 1 000 тонн з елеваторів м. Біла Церква, — повідомили «Голосу України» у прес-службі ПАТ.
Водночас пекарі попереджають: «наданої сировини не вистачає для утримання цін на інші види хлібобулочної продукції, зокрема, хліба Українського столичного подового й батона нарізного Київського». Тому «відповідно до протоколу узгодження оптових і роздрібних цін відпускну ціну на ці види хліба з 1 лютого підвищено на 6 і 7 відсотків, що в грошовому еквіваленті становить 24 копійки на обидва сорти. Відповідно, з 1 лютого відпускна ціна на батони нарізні Київські (0,5 кг) становить 3,54 грн., на Український столичний подовий (0,95 кг) — 4,26 грн.»
Любителів борошняного просять зважити, що «згадані види продукції не належать до соціальних і не підлягають регулюванню з боку органів місцевої влади». От тільки саме поняття «соціального хліба» у нашому законодавстві чітко не визначено. Спочатку під ним розуміли буханці простої рецептури з води, борошна, солі та дріжджів. Чиновники, щоправда, періодично приписують до них і популярний у киян батон.
На думку пекарів, до соціальних сортів однозначно належать Український домашній, Печерський і Богданівський. Наші кореспонденти обійшли чотири супермаркети і п’ять спеціалізованих кіосків у пошуках такого продукту.
Серед іншого намагалися знайти хліб Печерський і Богданівський, але духмяні соціальні буханці з такими назвами не побачили зовсім. Натомість у кіоску на вул. Чорнобильській нашому фотокору вдалося зняти дефіцитний нині Арнаут. Коштував він, як і Пшеничний, — 3 гривні 60 копійок.
— А хліб Український домашній є? — запитали ми в найближчому супермаркеті.
— Тільки Український столичний.
Із цими борошняними двійниками взагалі — суцільна плутанина. Український домашній столичні чиновники та наші пекарі вважають соціальним сортом. Ціни на нього має регулювати держава. Натомість вартість Українського столичного виробники можуть установлювати на свій розсуд. Отож, якщо Олександр Попов або Анатолій Голубченко запевняють, що соціальний хліб у Києві не подорожчав, вони говорять чистісіньку правду. Просто ці соціальні буханці не кожному вдається знайти...
Не побачите ви їх і у фірмовому магазинчику дослідного хлібозаводу на вулиці Ежена Потьє. Зате тепер у наших читачів є можливість порівняти два чеки на батони Київські нарізні, придбані тут 31 січня та 6 лютого цього року (на знімках). Рівно тиждень тому, минулого четверга, половинка батона коштувала 1 гривню 85 копійок, а нині — уже 2 гривні. Доказ — на знімку. А вже соціальний це продукт чи не соціальний — вирішувати не нам...
У хлібному кіоску по вул. Чорнобильській наш фотокор відшукав хліб Арнаут за старими цінами і несоціальний Український столичний — за новими. Тепер за нього доводиться викладати 4 гривні 90 копійок.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.