Європейський досвід і українська практика доводять, що підтримка соціальних проектів є ефективним методом розвитку громадянської активності та відповідає основній ідеї самоврядування. Одним із таких прикладів є конкурс «Лідер місцевого самоврядування», який щороку проводиться у Костянтинівському районі. В урочистій атмосфері нагороджують кращих представників сільських та селищних громад. Чимало з них досягли успіхів у розв’язанні проблем мешканців. Зокрема, забезпечили комфортні умови перебування дітей у дитсадку «Журавушка» села Кіндратівка, облаштували спортивно-гральний комплекс у Торському, колодязь і прилеглу територію в Тарасівці. У Правдівці встановили новий газовий котел, а в селищі Зоря реалізували міні-проект із впровадження енергоощадних заходів у дошкільному закладі «Малюк». У центрі Олександро-Калинова створили всі умови для активного відпочинку батьків із дітьми та занять спортом.

«Коли у 2008 році обласна рада заснувала конкурс проектів місцевого розвитку, ініціативні групи та громадські організації району змогли отримувати кошти на реалізацію власних задумів. Крім того, із 2009 року наш район став учасником всеукраїнського проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». А в 2012 році ми вже продовжили роботу із проектом як реплікаційний район, котрий самостійно відтворює методологію сталого місцевого розвитку», — розповідає голова районної ради Олександр Оносов. 

Для надання інформаційно-консультативної та технічної допомоги місцевим громадським об’єднанням у районі створено ресурсний центр громад. Під час засідань форуму місцевого розвитку, які проводяться у форматі круглого столу, лідери громадських організацій мають можливість отримати узгодження на реалізацію проектів, практичну допомогу, фінансову підтримку із районного бюджету.

Здавна на селі існувало таке поняття, як толока. Сучасні підходи місцевого самоврядування нагадують таке об’єднання зусиль заради спільної справи. Приміром, у Правдівці не один рік існувала проблема опалення навчально-виховного комплексу — школи і дитсадка. Отримані із обласного бюджету 20 тисяч гривень на встановлення нового газового котла, других вхідних дверей та віконного блока в котельній стали стартом для проведення цілого комплексу робіт. За рахунок обласної програми економічного й соціального розвитку у школі замінили 28 вікон, два місцеві сільськогосподарські підприємства — «Бета-агро-інвест» та «Світоч» — надали кошти на промивання опалювальної системи. Не залишилися осторонь і мешканці села: зібрали гроші на придбання шпалер і фарби.

А в селі Ближня Диліївка Іванопольської сільської ради відновили колодязь, який дарував живильну вологу понад сто років. Відкриття відновленого джерела стало справжнім святом: після урочистого перерізання червоної стрічки кожен із присутніх міг оцінити чудовий смак води. Завершилися урочистості піснями у виконанні етнографічного ансамблю «Берегиня» та чаюванням зі справжнього самовара.

За допомоги Міжнародного фонду «Відродження» у сільському Будинку культури та бібліотеці села Олександро-Калинове була змонтована і встановлена система інфрачервоного обігріву, придбано ноутбук та багатофункціональний принтер. А талановитий колектив —ансамбль козацької пісні «Любава» — виграв в обласному конкурсі міні-проектів 20 тисяч гривень на пошиття нових костюмів. Приємно змінився центр села, де за рахунок бюджету розвитку сільської ради придбані дитячі гральні системи, в рамках обласного конкурсу проектів встановлений вуличний спортивний майданчик. А благоустрій майданчиків узяла на себе громада — чимало робіт мешканці виконали власними руками.

Торік кращим сільським головою району назвали Ірину Бондар, іллічівського сільського голову, кращим секретарем сільради — Ірину Лєбєдєву із Артемівської сільради. Кращими депутатами районної ради стали досвідчені Анатолій Поляцковий та Михайло Косточка, сільської ради — Людмила Воробйова із Миколайпільської сільської ради. Відзначили також Віталію Колесник, головного спеціаліста відділу моніторингу реалізації інвестиційних проектів і бюджетних програм виконавчого апарату районної ради, Тетяну Мінченко, бухгалтера Предтечинської сільради, та Клавдію Козаченко, яка пропрацювала на посаді сільського голови чотири скликання.

Донецька область.

МОВОЮ ЦИФР

Протягом останніх п’яти років у районі реалізовано понад 80 громадських ініціатив, спрямованих на ремонт та оснащення шкіл, дитячих садків, бібліотек, клубів, лікувальних закладів, благоустрій сільських населених пунктів, спорудження спортивних і дитячих майданчиків. У 2012 році загальний бюджет таких проектів становив 1 мільйон 255 тисяч гривень, у тому числі, залучені кошти — 1 мільйон 100 тисяч гривень.