Про це розповіли представники опозиції після вчорашньої наради лідерів фракцій у Голови Верховної Ради Володимира Рибака. А порозуміння стосовно особистого голосування вчора так і не досягли.
Ще у ніч з вівторка на середу блокувати трибуну Верховної Ради залишилися тільки народні депутати від фракції «УДАР». Вони чергували по-змінно. Серед них був і їхній лідер Віталій Кличко, а також п’ятеро жінок: Наталія Агафонова, Ольга Бєлькова, Марія Матіос, Наталія Новак та Марія Іонова. Зранку до ударівців приєдналися парламентарії з фракцій «Батьківщина» і «Свобода». На дев’яту годину ранку в сесійній залі перебувало близько 20 опозиціонерів. Входи до президії було заблоковано. Згодом почали підтягуватися на свої робочі місця представники Партії регіонів і комуністів.
Народні депутати від «УДАРу» знову прийшли у червоних регланах з написом «Голосуй особисто», а руки деяких парламентаріїв від «Батьківщини» було перев’язано жовто-блакитною стрічкою.
Представники опозиції в коментарях журналістам неодноразово наголошували, що вони не мають наміру відступати від своєї вимоги стосовно персонального голосування і готові до будь-яких дій, зокрема силового протистояння. Водночас у Партії регіонів виключають можливість силового розблокування парламенту. «Ми не будемо цього робити», — запевнив журналістів депутат-регіонал Ярослав Сухий.
У свою чергу голова парламентського Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимир Макеєнко повідомив представникам ЗМІ, що два із шести законопроектів щодо персонального голосування були відкликані їхніми авторами-опозиціонерами. Отож залишилося тільки чотири документи.
Після наради у Голови Верховної Ради лідери опозиційних фракцій повідомили, що, на жаль, порозуміння стосовно особистого голосування не знайдено. Отже, меншість пообіцяла і надалі блокувати трибуну парламенту і не відступати від своїх принципів. Народний депутат Арсеній Яценюк («Батьківщина») зазначив, що меморандум про взаєморозуміння і подальшу роботу в стінах Верховної Ради, яку запропонували регіонали, опозиція ще розгляне.
Також на нараді у керівника парламенту йшлося про розробку системи «Рада-4», яка, за словами А. Яценюка, коштуватиме близько 15 мільйонів доларів.
Щодо права Президента розпустити парламент у випадку, якщо він протягом 30 днів не запрацює, Андрій Мохник («Свобода») наголосив: «Ми звертатимемося до суспільства, журналістів для чинення тиску на Президента, щоб він своє право реалізував і відповідно до Конституції оголосив нові вибори».
Після 14:00 в сесійній залі залишилися лише близько десяти представників фракції партії «УДАР». Народні депутати від «Батьківщини» та «Свободи» вийшли із зали, аби, як повідомив А. Яценюк, взяти участь у нарадах комітетів.
У свою чергу народний депутат Віталій Кличко («УДАР») повідомив, що наступна нарада Голови Верховної Ради з лідерами фракцій відбудеться у четвер о десятій ранку. «Сподіваюсь, що ми вирішимо це принципове питання. Інакше робота парламенту буде заблокована. Ми хочемо працювати без порушень закону. Верховна Рада має стати прикладом дотримання законності», — підкреслив лідер «УДАРу».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.