Районна рада не хоче ліквідувати 106 установ
 
Депутати Городнянської районної ради Чернігівської області надіслали керівництву країни, народним депутатам, асоціації «Ради Чернігівщини» звернення щодо загрозливого стану місцевих бюджетів району. Досі ситуація з їх недофінансуванням вирішувалась через додаткові дотації з держ-бюджету. Тож соціальної напруги не було, зазначається у зверненні. Але, починаючи з 2011 року, а особливо в 2012 році, ситуація змінилася. Як наслідок — працівники закладів освіти, охорони здоров’я, культури та соціального захисту систематично несвоєчасно отримували заробітну плату. Це спричинило незадоволення у працівників бюджетної сфери. У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів від 8 грудня 2010 року №1149 «Деякі питання розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів», розрахунковий показник обсягу видатків бюджету району визначається на основі фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів до них із розрахунку на одну особу.
Тобто, якщо формувати районний бюджет із видатками бюджетної сфери на 12 місяців за вищевказаним нормативно-правовим документом, згідно з доведеними контрольними показниками Міністерства фінансів, необхідно ліквідувати в районі 106 установ. Зокрема, місцевих рад — 14 із 32 наявних, загальноосвітніх шкіл — 11 із 27, закладів охорони здоров’я — 43 із 44, установ культури — 38 із 44 та скоротити 435 (25%) посад, у тому числі, в органах місцевого самоврядування — 58 одиниць (40%), установах освіти — 153 (18%), охорони здоров’я — 173 (30%), культури та мистецтва — 51 (32%.)
У результаті в більшості сіл району будуть повністю ліквідовані всі установи соціально-культурної сфери (школи, заклади охорони здоров’я, клуби тощо).
Порядок формування місцевих бюджетів у державі необхідно переглядати та змінювати, наголошують у зверненні депутати. Вважаємо, що сьогодні формульна система не може однаково застосовуватись для формування місцевих бюджетів територій, що перебувають у різних економічних умовах. Сама система надання дотацій вирівнювання та додаткових дотацій із державного бюджету місцевим, на наш погляд, себе також не виправдовує та не забезпечує розвиток територіальних громад. Для розвитку таких районів, як наш, необхідно розглядати можливість надання цільових субвенцій із державного бюджету. Водночас потрібно змінювати податкове та бюджетне законодавство, а головне — збільшувати надходження та видатки місцевих бюджетів у співвідношенні до державного кошторису.
Чернігівська область.