Розпорядженням міського голови Тернополя нинішній рік оголошено Роком засновника міста — коронного гетьмана, воєводи, військового теоретика і письменника Яна Амора Тарновського. У січні минає 525 років від дня його народження. Наразі розробляють план заходів.
У квітні 1540-го Тарновський отримав привілей від короля Сигізмунда І на заснування міста-укріплення для захисту від татарських набігів. Він збудував тут замок, швидкими темпами розвивав будівництво, торгівлю, і вже через вісім років місту надали Магдебурзьке право. Опісля воєвода (його називали руським) бував у заснованому ним місті нечасто, жив переважно в родовому маєтку в місті Тарнуві (Польща). Після його смерті Тарнопіль (місто мало таку назву до 1944 року) перейшов у власність його зятя — князя Костянтина Острозького, а потім ще не раз переходив з рук у руки відомих родів. Постать Яна Тарновського шанована і в сучасній Польщі.
Щодо походження назви Тернополя є різні версії. Одна з них — назвали місто так через те, що його оточували тернові поля. Чому тоді він кілька століть носив назву Тарнопіль? Сергій Надал став першим градоначальником, який вирішив відновити історичну справедливість і віддати належну шану засновнику міста.