В Ужгородському прес-клубі відбулася зустріч народного депутата, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка з журналістами. Йшлося про широкий спектр питань: ситуацію із свободою слова в Україні, про роботу парламенту, перспективи нашої країни у сучасному цивілізованому світі.

За словами Миколи Томенка, очолюваний ним комітет насамперед проаналізує ситуацію із законодавством: «Більше часу приділятиму виконанню законів, а не впровадженню революційних змін. Тому що законів маємо достатньо, але вони не виконуються. Розгортаю також роботу з моніторингу виконання закону щодо доступу до публічної інформації».

Розширення доступу до інформації — це один із важливих пріоритетів. Політик також торкнувся питання діяльності ЗМІ і повідомив: «Ми із Миколою Княжицьким зареєстрували революційний законопроект про демонополізацію теле- і радіопростору. Йдеться про те, щоб суспільство знало, кому саме належить той чи інший телеканал, хто його реальний власник. Спробуємо дійти до ситуації, коли одна сім’я не володітиме вісьмома каналами, бо це — пряма загроза національній безпеці».

Комітет має намір взятися і за рекламу на телебаченні. За словами М. Томенка, в Україні тривалість рекламного блоку на ТБ — одна з найдовших в Європі. Тому планується скоротити його з 45 до 30 хвилин.

Одним із пріоритетів є також роздержавлення ЗМІ. Політик каже, що нині в країні почастішали випадки тіньової приватизації ЗМІ, коли засновники доводять видання до банкрутства, а потім за копійки купують.

Народний депутат презентував і традиційний «Український щорічник». Також Закарпаття другим після Києва отримало у подарунок диски «7 природних чудес України» — на допомогу для викладання географії у школах.

Аналізуючи звернення людей, М. Томенко зауважив, що в останні роки їх причина кардинально змінилася. Так, 80 відсотків громадян просять допомоги на лікування, а не, до прикладу, квартиру надати, як це було раніше. «У нас посадовці борються, хто і в кого буде закуповувати медикаменти за державний кошт, а треба йти зовсім іншим шляхом. Охорона здоров’я повинна бути одним із основних пріоритетів», — переконаний парламентарій.

Заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло подякував Миколі Томенку за постійну увагу до Закарпаття: «Проекти, які реалізовуєте, активно пропагують і наш край, і наших людей». Він повідомив, що домовлено із народним депутатом про підтримку наступного випуску літературної серії «Між Карпатами і Татрами», 20-й випуск якої буде присвячено творчості Василя Симоненка.

Ірина БРЕЗА, Василь НИТКА.

Ужгород.

Фото надане Ужгородським прес-центром.

ТОЧКА ЗОРУ

Народний депутат Микола Томенко: «Суспільство ще не готове інвестувати власні кошти в суспільне телебачення, тому повинно активно впливати на контроль і наглядову політику за медіапростором».