Ймовірно, правоохоронцям, які ведуть цю справу вже сім років, бракує доказів. Якщо виконувати всі вимоги нового Кримінального процесуального кодексу (КПК), що набрав чинності минулого року, то обвинувачуваних у кримінальній справі вже потрібно відпускати на волю. Новий КПК не дозволяє роками тримати людей за ґратами без вироку, однак слідчі органи роблять усе можливе для того, щоб залишити все по-старому.

Приводом для таких міркувань стала вчорашня прес-конференція адвоката Віктора Грицюка — захисника головного обвинувачуваного у цій справі Олександра Шахова та деяких експертів. Згідно з новим КПК досудове розслідування обмежено дванадцятьма місяцями, а підслідних не можна утримувати під вартою більше двох місяців. Тим паче не допускається за новим КПК утримання під вартою без відповідного рішення суду. А справу за обвинуваченням О. Шахова протягом шести років неодноразово направляли на додаткове розслідування, останнє з яких закінчилося постановою слідчого, у якій він визнає неможливим виконати обов’язкові вказівки суду, що спрямував справу на додаткове розслідування. Понад п’ять років головний обвинувачуваний О. Шахов сидить за ґратами, причому тільки близько 26 місяців під слідством, решту часу — просто очікуючи на передавання справи то в одну, то в іншу інстанцію. Другий обвинувачуваний у справі «Еліта-Центр» сидить без вироку вже сім років. Тим часом незначна частина потерпілих від афери отримують крихти часткової компенсації, а недобудовані будинки старіють і розкрадаються.

Справа «Еліта-Центр» виявилася досить показовою з точки зору порушень прав обвинувачуваних, чого відповідно до нового КПК уже не мало відбуватися. Зокрема, 13 грудня 2012 р. Печерським районним судом м. Києва для Шахова і його захисника був установлений термін на ознайомлення з матеріалами справи, яких налічується 702 томи, до 25 січня 2013 р. Це означає, що підозрюваний Шахов мав значитися за слідством, спокійно ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження, готувати і заявляти клопотання, оскаржити неправомірні дії або бездіяльність слідчих. А 2 січня цього року його зобов’язані були звільнити з-під варти, — каже Віктор Грицюк. Тим часом, без завершення і проведення повноцінного слідства, майже за місяць до закінчення терміну, встановленого Печерським районним судом на ознайомлення з матеріалами справи, слідчий намагається за відсутності адвоката вручити обвинувальний акт і зажадати розписку про це, але, отримавши відмову О. Шахова, передає обвинувальний акт до суду, робить відмітку в канцелярії, що папери прийняті й заявляє: справу передано до суду. А Подільський суд м. Києва, у свою чергу, 28 січня 2013 р. передає справу до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності іншому суду. Тяжба триває.

З 2 січня 2013 р., без будь-якої постанови про обрання запобіжного заходу, обвинувачуваний продовжує перебувати в слідчому ізоляторі, — обурюється адвокат. Скарги на такі дії і клопотання відхиляються, ігноруються, нас начебто ніхто не чує або не хоче чути, — стверджує Віктор Грицюк. — Усі ці факти дають підстави заявляти про порушення прав обвинувачуваного на захист і формують ґрунт не тільки для успішного оскарження вироку після його винесення, а й наступного звернення до Європейського суду із прав людини. Цей намір розділяє і швейцарський адвокат Рафель Циммерман, який захищав Шахова під час екстрадиції, і вже готує інформацію про вищевказані порушення у Федеральний офіс юстиції Швейцарської Конфедерації.

О. Шахову залишається сподіватися, що люди, призначені Президентом України для контролю за виконанням нового КПК, не залишать без уваги факти зловживань і знайдуть механізми реалізації його норм повною мірою. Тільки в цьому випадку справа «Еліта-Центр» і багатьох інших «затяжних» справ зрушить з мертвої точки.