Опозиція блокуватиме парламентську трибуну доти, доки не буде забезпечено персональне голосування народних депутатів. Про це під час брифінгу заявили лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк («Батьківщина»), Віталій Кличко («УДАР») і Олег Тягнибок («Свобода») (на знімку).

Арсеній Яценюк, зокрема, заявив: якщо система індивідуального голосування в парламенті не може працювати, то опозиція готова голосувати руками, як це передбачено Регламентом. Він нагадав, що у законі про Регламент Верховної Ради чітко вказано, що у парламенті функціонує електронна система голосування, яка унеможливлює як реєстрацію, так і голосування за іншого депутата. Відповідно до статті 37 Регламенту, якщо ця система не відповідає критеріям, то голосування здійснюється шляхом підняття рук.

«Ми готові голосувати шляхом підняття рук в тому випадку, якщо більшість і головуючий говорять про те, що ця система не сертифікована, не працює, або не підходить для Партії регіонів», — сказав А. Яценюк. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко зазначив, що є всі можливості для початку роботи. Але «УДАР» не хоче, щоб знову повторився досвід роботи Верховної Ради попереднього скликання, коли народні депутати не виконували своїх обов’язків, адже були парламентарії, які фактично не відвідували засідання, а їхні карточки голосували. 

«Тому ми вимагаємо включити систему «Рада-3», і тоді кожен з депутатів зможе персонально голосувати», — підкреслив він.

Як альтернативу сенсорній кнопці В. Кличко запропонував ініціювати зміни до Регламенту, які теж унеможливили б кнопкодавство.

У свою чергу, Олег Тягнибок заявив: «Розповіді парламентської більшості про те, що ця система нібито впливає на здоров’я або вже відпрацювала свій ресурс — все це просто затягування часу. А розмови про те, що для запровадження нової системи треба півроку — це відмовки». Очевидно, за його словами, Партія регіонів «боїться персонального голосування, адже їхня псевдобільшість є «картковою», а не реальною».