Парламентська сесія не відкрилася
 
Учора мала розпочати роботу друга сесія Верховної Ради сьомого скликання. Однак урочистого відкриття сесії так і не відбулося: ще з самого ранку депутати із трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» — заблокували парламентську трибуну і президію, вимагаючи забезпечити персональне голосування депутатів, тобто щоб парламентарії голосували лише кожен за себе, а не чужими картками. «Кнопка спотикання» — так жартома почали називати депутати в кулуарах так звану сенсорну кнопку, яка справді стала каменем спотикання в роботі парламенту. Опозиція вимагає негайно увімкнути електронну систему голосування «Рада-3» за допомогою сенсорної кнопки, яка унеможливлює голосування «за того хлопця», натомість більшість стверджує, що і ця система недосконала, пропонуючи розробити нову. А Голова Верховної Ради Володимир Рибак вважає, що не може приймати одноосібне рішення щодо запровадження «Ради-3». На його думку, такі серйозні рішення мають ухвалюватися голосуванням усього парламенту.
Яскравих шоу в сесійній залі не бракувало. Опозиціонери розвісили в ній плакати із гаслами «Кнопкодавам — ні», «Кнопкодави — геть з Ради!» та інші з вимогами персонального голосування. А на балконі — зображення гільйотини, яка обрубує символічну руку депутата, котрий голосує за своїх колег. Депутати із фракції «УДАР» одяглися в яскраво-червоні футболки із написом «Голосуємо особисто», а депутати з «Батьківщини» обв’язали руки жовто-блакитними стрічками.
Першими питаннями після відкриття сесії парламентарії мали затвердити календарний план проведення другої сесії, призначити парламентські слухання та місцеві вибори, розглянути низку законопроектів, що повернулися до парламенту із пропозиціями Президента. Однак політичні пристрасті взяли гору, і блокування тривало. Після 11 години балкон покинули артисти Національного академічного українського народного хору ім. Г. Верьовки, котрі традиційно виконують Гімн України на відкритті та закритті сесії парламенту. У кабінеті Голови Верховної Ради Володимира Рибака тривали консультації лідерів фракцій.
В. Рибак повідомив на брифінгу, що на ранкових консультаціях він запропонував лідерам фракцій розглянути шість—сім питань. Однак опозиція висунула головну вимогу — ввести в дію систему «Рада-3» та забезпечити персональне голосування. І відмовлялася працювати, доки цю вимогу не буде виконано. «Бачимо, що депутатам не дали працювати. Я казав вчора і скажу сьогодні, що політичні питання треба відкинути», — сказав глава парламенту і закликав непримиренні табори «почути один одного». Позиція Голови Верховної Ради — розглянути всі зареєстровані в парламенті проекти постанов та змін до Закону про Регламент щодо персонального голосування депутатів та визначитися з голосуванням у сесійній залі.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (фракція «Батьківщина») у кулуарах повідомив журналістам, що парламентська більшість хоче домовитися з опозицією, щоб принаймні відкрити другу сесію та затвердити календарний план роботи. «Але наша позиція незмінна: нову сесію потрібно почати з чистого аркуша, тому розблокування трибуни можливе тільки в разі запуску системи персонального голосування», — сказав 
М. Томенко.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко в інтерв’ю журналістам назвав «відмовкою» ідею запровадження системи «Рада-4», яку пропонують Голова Верховної Ради Володимир Рибак і провладні депутати. Мовляв, доки запускатимуть нову систему, голосування картками відсутніх депутатів триватиме. «Ми не можемо говорити про легітимність законів, якщо вони приймаються без присутності депутатів. Це порушення Конституції», — наголосив депутат. Опозиція навіть пропонувала, якщо «Раду-3» неможливо увімкнути з технічних причин, голосувати за всі законопроекти руками. Цю ідею оприлюднив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, посилаючись на статтю 37 Регламенту Верховної Ради.
Близько опівдня депутати від Партії регіонів та Комуністичної партії вийшли із сесійної зали Верховної Ради. Депутати від Партії регіонів після наради з головою фракції Олександром Єфремовим прямо в сесійній залі забрали картки. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив журналістам, що у вівторок парламент так і не приступить до плідної роботи. «Мої товариші вже пішли і працюватимуть над законопроектами з точки зору вивчення і формування нашої позиції», — сказав Симоненко.
Депутати-опозиціонери упродовж дня не припиняли «блокаду» парламентської трибуни й президії.
По обіді консультації у кабінеті Голови Верховної Ради Володимира Рибака завершилися. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив журналістам, що у вівторок роботи парламенту вже не буде і, на жаль, лідери фракцій компромісу не досягли. «Але ми здаватися не збираємося. Наші вимоги незмінні — кожен депутат повинен голосувати за себе особисто. Це ключова вимога, від якої ми не відступимося», — сказав 
В. Кличко. І більше того: заявив про готовність до дострокових парламентських виборів, якщо блокування парламенту триватиме довгостроково: «Ми не виключаємо дострокових виборів і готові до цього».
Регламентний комітет Верховної Ради України через блокування роботи парламенту так і не зміг провести засідання, на якому мали розглянути всі зареєстровані проекти постанов та змін до Регламенту щодо персонального голосування. Про це повідомив голова комітету, регіонал Володимир Макеєнко.
Утім, «більшовики», за словами лідера фракції Партії регіонів, Олександра Єфремова, готові до будь-якого розвитку ситуації, навіть до дострокових виборів. «Нехай блокують. Це — нові вибори. Ми готові до будь-якого розвитку ситуації, у нас жодних проблем немає», — заявив О. Єфремов.
P.S. Станом на 16.30 Верховна Рада не розпочала й вечірнє засідання. У сесійній залі залишилися близько 50 депутатів від опозиції. Фракція «УДАР» заявила, що ночуватиме в парламенті до ранку.
 
Мовою закону
 
Президент України може достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися (стаття 90 Конституції України).
Блокування трибуни «ударівцями».
 
Віталій Барвіненко, Анатолій Кінах, Станіслав Березкін (Партія регіонів).
 
Ярослав Сухий, Павло Розенко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.