Ще тривають консультації щодо персонального голосування. Про це під час брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Рибак. За його словами, є шість законодавчих актів щодо персонального голосування, зокрема, чотири законопроекти та дві постанови, які подала опозиція. «Я пропоную першими питаннями розглянути ці документи, прийняти рішення, і як Голова Верховної Ради буду їх виконувати. На цьому поки що зупинилися, але консультації тривають, — сказав керівник парламенту. — Треба збиратися і домовлятися. Іншого виходу з цієї ситуації я не бачу».

Для введення в роботу системи голосування «Рада-3», за його словами, потрібно розглянути низку внесених опозицією законопроектів.

«Якби не було шести законодавчих актів з введення системи «Рада-3», то у мене була б якась основа для підписання розпорядження, а так я не можу його підписувати», — сказав В. Рибак.

Він уточнив, у зазначених законопроектах докладно розписано процедуру реєстрації депутатів та голосування, а також визначається покарання народним обранцям, які не голосують або голосують не своїми картками. «Все у цих законопроектах є. Тому я прошу дати мені можливість спочатку їх розглянути», — сказав В. Рибак, наголосивши, що готовий поставити всі ці законопроекти на розгляд.

Також Голова Верховної Ради повідомив, що народні депутати не працюватимуть у сесійній залі в середу лише цього тижня. «Я думаю, що так буде лише в цю середу. В подальшому парламент працюватиме в пленарному режимі», — зазначив він.

В. Рибак пояснив, що нині у комітетах перебуває понад 500 законопроектів, які треба опрацьовувати. Тому й було ухвалено рішення, що в середу народні обранці працюватимуть у комітетах.

Керівник парламенту розповів, що питання виборів міського голови Києва розглядатиметься в сесійній залі. Нині воно опрацьовується у профільному комітеті.

«У травні закінчуються повноваження депутатів Київської міської ради. Тож, скоріше за все, у першому півріччі відбудуться вибори столичного голови», — підкреслив В. Рибак.

Що стосується виборів на п’яти округах, керівник парламенту повідомив, що вже є відповідний проект постанови. Але на сьогодні немає висновків Конституційного Cуду. «Я думаю, це нині головне питання для парламенту, і настав час його вирішувати», — сказав він.