Погоджувальна рада
 
Сьогодні розпочинає роботу друга сесія Верховної Ради України сьомого скликання. Наскільки плідною буде її робота, а депутати працюватимуть злагоджено, без протистоянь і блокувань, передусім залежатиме від того, чи вдасться парламентській більшості та меншості досягнути згоди щодо персонального голосування. Опозиція затято наполягає запровадити нову систему для голосування «Рада-3», яка передбачає голосування сенсорною кнопкою. Натомість Голова Верховної Ради Володимир Рибак переконаний, що таке рішення має приймати не він одноосібно, а весь парламент.
На початку погоджувальної ради глава парламенту Володимир Рибак повідомив, чому у міжсесійний період він не скликав позачергову сесію парламенту на вимогу опозиції. За словами В. Рибака, було зареєстровано лист лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка з вимогою скликання позачергової сесії, з підписними листами народних депутатів на 11 аркушах. За підсумками перевірки, проведеної апаратом парламенту, з’ясувалося, що ініціатори проведення позачергової сесії не зібрали належної кількості підписів народних депутатів — не викликав сумніву 141 підпис за необхідних як мінімум 150. Із 158 підписів 7 не відповідали оригіналу, а ще 10 підписів викликали сумнів щодо їх автентичності, бо вони були проставлені напроти прізвищ депутатів, яких на той час не було на території України, — повідомив глава парламенту. «Тому щодо проведення позачергової сесії мною не було порушено жодного пропису Регламенту», — запевнив В. Рибак.
До порядку денного другої сесії парламенту сьомого скликання включено майже 380 законопроектів (разом із альтернативними). До першого розділу — питання, які повністю підготовлені до розгляду Верховною Радою, — включено 10 питань, до другого розділу — питання, які мають бути підготовлені до розгляду парламентськими комітетами, — включено 345 питань. За окремою процедурою має прийматися рішення щодо законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо Рахункової палати, який надійшов від Президента як невідкладний і запланований до розгляду наступного пленарного тижня. Парламентськими комітетами не рекомендовано до розгляду 33 питання. Значною мірою це законопроекти, які залишилися ще від парламенту попереднього скликання і вже втратили свою актуальність.
Під час пленарних тижнів середу запропоновано вивільнити для роботи в парламентських комітетах.
Лідер депутатської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов закликав депутатів до конструктивної роботи та поетапного вирішення питань, які накопичилися. Він нагадав, що один день забезпечення діяльності парламенту обходиться державі у 2,3 мільйона гривень. «Тому кожен день блокування — це викинуті на вітер гроші», — наголосив О. Єфремов. А опозиціонерів, котрі домагаються персонального голосування, регіонал закликав «бути чесними самим перед собою». Адже не всі підписи депутатів, які були зібрані задля скликання позачергової сесії, виявилися автентичними.
До порядку денного другої сесії регіонали ініціюють включити ще низку законопроектів, зокрема, щодо інформування населення про вміст ГМО, про погашення заборгованостей підприємств вугільної галузі, зміни до закону про Кабінет Міністрів про врегулювання діяльності уряду, зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання корупції, законопроект щодо призначення пенсій багатодітним батькам, котрі мають п’ятеро і більше дітей тощо. У п’ятницю під час години запитань до уряду регіонали запропонували заслухати міністра охорони здоров’я щодо ходу реформ у медичній галузі.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко закликав присвятити другу сесію парламенту підтримці національного виробника, захисту національних інтересів і розв’язанню соціальних проблем. Комуністи запропонували заслухати інформацію Кабінету Міністрів про переговори із МВФ. «Сесія має стати звільненням від зовнішньої залежності, — сказав Симоненко. — Треба заслухати уряд про підсумки переговорів із МВФ, які умови висуває МВФ і на які умови згоден український уряд». Комуністи, за словами П. Симоненка, внесли на розгляд парламенту понад 40 законопроектів, спрямованих на підтримку вітчизняного виробника, науки, АПК та захист соціально незахищених верств населення, а також наполягають на відновленні у Кримінально-процесуальному кодексі такої міри покарання, як смертна кара. Під час години запитань до уряду в п’ятницю фракція КПУ запропонувала заслухати міністра енергетики про використання вітчизняних нафтових та газових свердловин.
Однак опозиція налаштована рішуче, тож спокій у парламенті може тільки снитися. Головна вимога трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» — забезпечення персонального голосування депутатів та увімкнення системи для голосування «Рада-3» за допомогою сенсорної кнопки.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запевнив, що система «Рада-3» сертифікована, протестована і цілком може працювати. Якщо ж «Рада-3» не може запрацювати з технічних причин, він запропонував голосувати шляхом підняття  рук. «Тоді не буде ані блокування, ані перерв у роботі Верховної Ради, а парламент працюватиме, чітко виконуючи Конституцію», — сказав Яценюк.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував у разі неможливості запровадження системи «Рада-3» увімкнути попередню електронну систему «Рада-1», яка діяла раніше. Тоді, коли депутат реєструвався зранку — розблоковувалася його картка в сесійній залі, а якщо депутат не реєструвався, його картку було заблоковано. О. Тягнибок також закликав колег ухвалити звернення до Генпрокуратури та СБУ щодо втручання у телекомунікаційні системи мобільних операторів зв’язку та перешкоджання діяльності народних депутатів України (коли депутатам розсилалися «смски», що депутатські збори начебто скасовані). «Свобода» запропонувала додатково включити до порядку денного другої сесії ще низку законопроектів. Зокрема, це проекти законів про повернення капіталів, які перебувають в офшорних зонах, про ліквідацію приватних монополій, про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо екологічного податку, про мораторій на підвищення тарифів на електроенергію для населення, щодо фінансування місцевих проміжних виборів, про внесення змін до Кримінального кодексу щодо кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради та місцевих рад, проект постанови щодо недопущення блокування діяльності ЗМІ та інші.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко наголосив, що доки не буде включено систему для голосування «Рада-3» із використанням сенсорної кнопки, парламенту взагалі немає сенсу працювати.
У свою чергу, глава парламенту Володимир Рибак заявив, що він не може одноосібно підписати розпорядження про запровадження системи «Рада-3», бо це має бути рішення всього парламенту. «Яке рішення щодо особистого голосування прийме Верховна Рада, я його буду виконувати», — запевнив В. Рибак.  Він доручив Регламентному комітету розглянути і винести на розгляд Верховної Ради проект рішення щодо можливості використання сенсорної клавіші та системи для голосування «Рада-3».
Голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко заявив, що система «Рада-3» недосконала, і Верховній Раді потрібна нова система для голосування. У середу, 6 лютого, Регламентний комітет має зібратися на засідання і остаточно ухвалити рішення про можливість запуску персональної системи для голосування «Рада-3». За словами В. Макеєнка, висновки проведеної експертизи так званої сенсорної кнопки засвідчили її недосконалість. Окрім того, як запевнив депутат, у нинішніх умовах без внесення системних змін «Рада-3» не захищена від зовнішніх втручань.
Зрештою, на погоджувальній раді вирішили, що під час години запитань до уряду 8 лютого основним питанням буде виступ міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, а потім депутати зможуть поставити запитання до будь-кого з міністрів.
 
Цитата
 
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
 
«Маємо досить обнадійливі показники для забезпечення плідної роботи на другій сесії. Питання лише за злагодженою роботою комітетів, на які покладено основний тягар з підготовки законопроектів».
 
Віталій Кличко, Олександр Єфремов.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.