На території Закарпаття підтоплено 226 дворогосподарств і майже 100 гектарів сільгоспугідь. Це сталося унаслідок сильних дощів у низинних районах і відповідно швидкого танення снігу й великих снігопадів у горах, що безперестанку тривали майже дві доби. Призвела до підтопленя й захаращеність русел річок, а також каналів і дренажних систем на полях у низинних районах.

Ситуацію врятувала сама природа: у неділю пополудні опади вщухли, а вночі, приміром, в Ужгороді був мороз до 5 градусів. І все ж станом на сьому годину вчорашнього ранку залишалися підтопленими близько 145 обійсть і майже сотня гектарів полів. Як повідомили «Голосу України» у МНС області, воду рятувальники відкачали з 71 обійстя, з 10 — вода зійшла сама.

В Ужгородському районі подекуди затопило села Кам’яниця, Концове, Минай, Сторожниця. У самому Ужгороді «плавало» 52 дворогосподарства (уже відкачали воду з 33). У Мукачевому — лише три обійстя. А всього в Мукачівському районі постраждало від води 154 дворогосподарства та 70 га сільгоспугідь. Вода завдала також шкоди жителям Іршавського району...

Від теруправління МНС у області для порятунку житлових будинків залучено 76 чоловік особового складу, 19 одиниць техніки та 8 мотопомп, відкачано 10683 кубічних метрів води (на знімку). Від інших служб — 105 осіб та 8 одиниць спецтехніки.

Позавчора близько опівночі вийшла води з річки Стара — на автошляху «Київ—Чоп» біля села Зняцево. Проїзд було одразу ж забезпечено: укладено 350 мішків з піском на узбіччя дороги. Відключеними від електропостачання станом на вчорашній ранок залишалося по 4 села Міжгірського й Тячівського, 6 — Воловецького і 3 Рахівського районів. Ліквідація наслідків негоди триває силами усіх служб життєзабезпечення.

На ситуацію так відреагував народний депутат України, екс-керівник МНС Віктор Балога:

— На 2013-й уперше за 10 років у бюджеті держави не виділено нічого на впровадження противопаводкових заходів за програмою «Тиса». Усіх все влаштовує? І надалі плаватимемо.

Василь НИТКА.

Фото Сергія ГУДАКА (Укрінформ).

Столичні трамваї промочили колеса, а двірники солили дороги

У Києві в результаті танення снігу і засміченості водостоків у неділю затопило водою вулицю Ташкентську, якою проходять трамвайні колії. Через що тимчасово було призупинено рух трамваїв, повідомляє прес-служба Головного управління МНС України в Києві. На місці події рятувальники протягом чотирьох годин відкачали 50 тисяч літрів води. Після цього рух трамваїв було відновлено.

За даними прес-служби КМДА, за позаминулу добу (3 лютого) працівники комунальної корпорації «Київавтодор» вивезли зі столиці 1,247 тис. тонн снігу, а на боротьбу з ожеледицею використали 346,6 тонни солі, 497,5 тонни піщано-соляної суміші, а також 2,5 тонни фрикційних матеріалів.

Двірники забезпечують прибирання прибудинкових територій та посипають їх піщано-соляною сумішшю. Особливу увагу комунальники приділяють очищенню зупинок громадського транспорту, тротуарів та сходів до підземних переходів і станцій метрополітену, йдеться у повідомленні. Крім того, пішохідні доріжки у столичних парках і скверах очищають зеленбудівці. Так, під час інтенсивних снігопадів одночасно на зелених зонах працювало близько 700 співробітників комунального об’єднання «Київзеленбуд».

Тим часом столична влада планує розпочати підготовку до можливого паводку в кінці лютого. Про це повідомив начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації Віталій Пшеничний. За його словами, певну загрозу становить небезпечна вода, яка може прийти до нас з Росії та Білорусі. У зону підтоплення потрапляють прибережні території, дачні ділянки у Дарницькому, Дніпровському, Деснянському, Подільському та Голосіївському районах (Осокорки, Труханів острів, Гідропарк, Русанівські сади).

Ольга ВІТЕР.

Хотіла заробити на снігу

Великі снігопади, які тривали на Луганщині цієї зими, заступник директора одного з районних філій державного підприємства «Луганський облавтодор» вирішила використати у своїх корисливих цілях. За позачергове надання спецтехніки для прибирання снігу й благоустрою території вона вимагала 5500 гривень. Правоохоронці затримали чиновницю в її робочому кабінеті саме під час одержання хабара. Тепер їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.

Льодова ситуація на Дунаї спокійна

Низка ЗМІ поширили повідомлення про різке підвищення рівня річки Дунай у районі міста Вилкове й початок евакуації місцевих жителів, чиї будинки опинилися в зоні підтоплення. Ця інформація не підтверджується, повідомляє головне управління МНС України в Одеській області.

4 лютого, станом на 8-му годину рівень води в Дунаї відповідав нормам. У місті Вилкове до критичної межі (155 см) залишається 45 сантиметрів. У місті Кілія до критичної межі (265 см) залишаються 154 сантиметра. Неточність у розповсюджених інформагентствами повідомленнях про повінь в українській частині Дунаю виникла через капризи погоди, які було сприйнято як сигнали до початку повені. 2—3 лютого у Вилковому з моря дув вітер і рівень води піднявся, але до критичної межі залишався 31 сантиметр. 3 лютого з 14-ї години вітер змінив свій напрямок, і рівень води почав падати. Загрози паводка немає.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.