Події, які нещодавно мали місце в Ольшанській виправній колонії, коли до ув’язнених «вимушено» чи «безпідставно» застосували фізичну силу, — по-своєму подають у соціальних мережах представники правозахисних організацій різного спрямування.

Хоч би що там казали, але за якихось півроку з різних причин установа втретє дає про себе знати для широкого загалу. Так, торік у липні тут масово отруїлися засуджені, задіяні в деревообробному цеху колонії. Вони напилися метанолу — рідини для обробки виробів із дерева (так званої морилки), що містить сильнодіючі отруйні компоненти. Тоді декілька ув’язнених померло, а дехто з тих, хто «поласував» технічною сировиною, втратив зір.

У січні поточного року Феміда засудила офіцера, який постачав засудженим наркотичну речовину. Нині, за повідомленням прес-служби прокуратури Миколаївської області, під слідством ще один працівник цього  виправного закладу за ту ж саму «наркоту».

Свіжий випадок із життя ув’язнених було прокоментовано на сайті управління Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області як «Офіційна інформація щодо застосування спецзасобів до трьох засуджених Ольшанської виправної колонії (№ 53)».

Дослівно:

«16 січня приблизно о 9-й годині ранку в Ольшанській виправній колонії під час проведення планових обшукових заходів троє засуджених П., В. та Ч., які утримуються в приміщенні камерного типу як засуджені негативної спрямованості, відмовилося від проведення особистих обшуків, при цьому вони висловлювались в бік представників адміністрації нецензурною лайкою та погрожували скоїти акт покалічення в разі проведення обшуку в їх камері.

Вимоги персоналу установи щодо припинення фізичного опору та додержання встановленого режиму відбування покарання засудженими були проігноровані. В результаті представниками адміністрації за вказівкою чергового помічника начальника установи, з додержанням вимог ч. 1 ст. 106 Кримінально-виконавчого кодексу України після неодноразових попереджень були застосовані спеціальні засоби, які не перевищували рівень, необхідний для виконання посадовими особами виправної колонії своїх безпосередніх обов’язків».

— Засуджені надали заяви про вчинення щодо них співробітниками Ольшанської виправної колонії кримінального правопорушення, — інформує прокурор Миколаївського району Миколаївської області Сергій Луговський. — Даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України. В ході проведення досудового розслідування прокуратурою району було призначено чотири судово-медичні експертизи, допитано потерпілих та свідків даного правопорушення. Установлено, що 16 січня через протидію в проведенні позапланового обшуку до засуджених було застосовано спецзасоби — наручники та гумовий кийок. Досудове розслідування за цим фактом ще триває.

Нагадаємо, що наприкінці 2012 року Європейський комітет Ради Європи з попередження тортур і жорстокого поводження оприлюднив щорічну доповідь про дотримання прав людини в місцях позбавлення волі. Автори повідомляють, що за останній рік ситуація в Україні в цій сфері не змінилася. Оскільки виявлено дуже багато порушень: утримання людей в ізоляторах тимчасового утримання понад встановленого законом 72-годинного терміну, недопуск у місця позбавлення волі правозахисників і адвокатів, незадовільний стан камер тощо.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Факт

Прокуратурою Миколаївської області  зроблено висновок, що адміністрація Ольшанської виправної колонії не проводить належний облік робочого часу засуджених, які перебувають на дільниці соціальної реабілітації та які, згідно зі ст. 101 Кримінально-виконавчого кодексу України, залучені до праці. Відтак їм не нараховують та не виплачують заробітну плату в повному обсязі.

Прокуратура також звернула увагу на 18 виконавчих листів зі сплати аліментів 16 батьків, які тут відбувають покарання. Із травня по вересень 2012 року адміністрацією установи кошти на сплату аліментів неповнолітнім дітям утримано лише з трьох осіб, незважаючи на те, що на особистих рахунках «аліментників» були певні заощадження. Із 16 чоловіків, які повинні сплачувати аліменти, нині працевлаштовані 5 осіб, ще п’ятеро — не працюють через стан здоров’я. Решта — не бажають працювати або не мають такої можливості, оскільки адміністрація установи не забезпечує їх роботою.

Тим часом

...У свою чергу, прокуратурі Луганської області не сподобалися ізолятори та кімнати для затриманих у райвідділах міліції. Таку оцінку вони дали після перевірки закладів пенітенціарної служби та спеціальних закладів органів внутрішніх справ. Санітарний стан кімнат для затриманих та ізоляторів тимчасового утримання територіальних органів внутрішніх справ залишається проблемним. Зокрема, 14 кімнат і 8 ізоляторів не відповідають вимогам національного законодавства й міжнародних стандартів.

Гостро також стоїть питання протидії туберкульозу. За результатами профілактичних медичних оглядів у виправних колоніях і слідчих ізоляторах області в 2012 році виявлено 128 осіб, яким цей діагноз встановлено вперше. Також у відомстві наголосили, що через ослаблення режимних вимог у виправних колоніях та СІЗО торік мали місце випадки самогубств засуджених.

Результати перевірок обговорили на оперативній нараді в першого заступника прокурора Луганської області. Зокрема, було розглянуто питання стану дотримання конституційних прав затриманих, ув’язнених та засуджених, забезпечення матеріально-побутових і медико-санітарних умов їхнього утримання, запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню у зазначених закладах. Прокурори мають намір за допомогою фахівців провести комісійні обстеження приміщень ізоляторів тимчасового утримання і забезпечити там належні матеріально-побутові та медико-санітарні умови. Зокрема, йдеться про проведення флюорографічних обстежень засуджених у Свердловській і Краснопартизанській виправних колоніях. Крім того, на спеціальній лікарській комісії плановано розглянути можливість звільнення від відбування покарання хворих із серйозними недугами.

Алла АНТІПОВА.