Давши дозволи на будівництво приватного дельфінарію поруч із скотомогильником із сибіркою, чиновники не потурбувалися про безпеку маленьких курортників
 
 Минулого року «Голос України» опублікував декілька матеріалів про проблеми, пов’язані зі створенням приватного дельфінарію у Скадовську, добиваючись від влади Херсонщини відповіді: яким чином розважальний об’єкт міг з’явитися у межах санітарно-захисної зони скотомогильника, де закопували корів та овець, загиблих від смертельно небезпечної також і для людей хвороби — сибірки?
Оскільки обласна рада та облдержадміністрація на виступ парламентського видання жодного разу не відгукнулися, редакція газети звернулася до прокурора Херсонщини Костянтина Свіденка з проханням з’ясувати, чи не було порушено законодавство України під час зведення дельфінарію (до речі, зараз тут утримують вже не три, а шість дельфінів та п’ять морських котиків, придбаних в Уругваї)? До його честі, Костянтин Борисович поставився до проблеми дуже уважно — облпрокуратура провела перевірку дозвільних документів власника об’єкта, отримала відповіді на свої запити з цього приводу від низки контролюючих органів.
У листі до «Голосу України» від 17 січня 2013 року, підписаному заступником прокурора Херсонщини Андрієм Кузьменком, йдеться про те, що формально жодних порушень закону під час будівництва дельфінарію не сталося. Могильник, де з 1953-го по 1956 роки закопували загиблу від сибірки худобу, з 1984 року вважається законсервованим, повідомляє заступник прокурора, а «діюче ветеринарне законодавство не передбачає встановлення санітарно-захисних зон на законсервованих скотомогильниках». Водночас начальник Головного управління державної санепідемслужби Херсонщини Володимир Безкровний також листом поінформував прокуратуру: «Згідно з додатком № 4 Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ України від 19 червня 1996 року № 173, санітарно-захисна зона для скотомогильників... становить 500 метрів. Відстань відведеної земельної ділянки (під дельфінарій. — Авт.) від скотомогильника становить близько 200 метрів». Зауважте — правила не роблять винятку, законсервований могильник чи ні.
Так чи інакше, а скотомогильник поруч із дельфінарієм є справжньою «територією контрастів». Власний кореспондент «Голосу України» знов побував тут у міжсезоння. Дельфінарій вже обнесено високою огорожею та обкладено тротуарною плиткою. Тут чергує охорона, котра нікого не пропускає і ні в які перемовини не вступає, — схоже на «фортецю в облозі». Натомість на пустирищі між скотомогильником та дельфінарієм привільно розкинулися аж два стихійні звалища — одне з побутовим сміттям, інше — з відходами будматеріалів.
Сам скотомогильник — просто жахливе видовище. Металева сітка, що зображає таку собі імпровізовану «хвіртку», перекручена та поламана — заходь, хто хоче. Покриття могильника поросло очеретом та чагарниками у дві третини людського зросту, чиє коріння руйнує зацементовані проміжки між бетонними плитами, що загрожує порушенням герметичності «капсули» із смертельно небезпечним вмістом. Мабуть, це і вважається належною «консервацією».
Ніхто не може гарантувати, що через розгерметизацію зараження території навколо скотомогильника не станеться, скажімо, наступного курортного сезону. До того ж поруч із ним — не тільки дельфінарій, а й два великі дитячі оздоровчі центри.
Збудник сибірки, як відомо, зберігає «життєздатність» понад сто років, і якщо він із скотомогильника на дитячому курорті державного значення вирветься, наслідки можуть бути абсолютно непередбачувані. Адже для створення у небезпечній зоні скупчень малечі влада зробила все, а от для дотримання режиму безпеки навколо — нічого.
Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.
На знімках: реклама дельфінарію прикрашає чи не кожен стовп у Скадовському районі; поверхня скотомогильника вкрита чагарниками. 
 
Цитата
 
«Нині територія скотомогильника перебуває у задовільному стані, за результатами щорічних досліджень грунту навколо об’єкта не виявлено жодного факту забруднення його збудником сибірки», — запевнив редакцію «Голосу України» заступник прокурора Херсонщини Андрій Кузьменко.
 
Стихійне звалище біля стіни скотомогильника.