Враховуючи зміст та характер публічної заяви зібрання трьох депутатських фракцій  31 січня ц. р., прес-служба апарату Верховної Ради роз’яснює таке.
Зважаючи на правову природу цього зібрання, будь-яке прийняте на ньому колективне рішення не здатне породжувати загальнообов’язкові правові наслідки на рівні акта парламенту, оскільки таке депутатське зібрання не може вважатися позачерговою сесією Верховної Ради України.
Нагадуємо, що Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, як виняток, надав дозвіл на проведення зборів трьох депутатських фракцій у залі пленарних засідань у будинку парламенту, зважаючи на кількісний склад трьох депутатських фракцій та обмеженість місць у конференц-залі. Керівник парламенту прийняв таке рішення з урахуванням звернення голови депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» з проханням забезпечити проведення цього заходу у конференц-залі в будинку парламенту по вул. Грушевського, 5.
Як повідомлялося раніше, в апараті Верховної Ради України було зареєстровано три листи народного депутата України 
А. Яценюка щодо різних правових аспектів проведення позачергової сесії Верховної Ради України, а також лист голови депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» А. Яценюка з вимогою скликання позачергової сесії парламенту з підписними листами народних депутатів на 11 аркушах.
Необхідно зазначити, що Голова Верховної Ради України не порушив жодного припису Регламенту у частині організації проведення позачергової сесії.
За підсумками проведеної апаратом парламенту перевірки з’ясувалося, що ініціатори проведення позачергової сесії не зібрали належної кількості підписів народних депутатів, адже із 158 підписів 7 не відповідали оригіналам, а ще 10 підписів — викликали сумнів щодо їх автентичності, бо вони поставлені проти прізвищ народних депутатів, яких на час збирання підписів не було на території України, про що йдеться у зверненні народного депутата на адресу керівника парламенту. Отже, фактично наявними були тільки 141 підпис народних депутатів України, що не викликали сумніву, замість необхідних за Конституцією 150 підписів.
Як відомо, рішення провести зібрання опозиційні фракції прийняли після того, як Голова Верховної Ради України доручив Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України встановити фактичну наявність чи відсутність необхідної кількості особистих підписів народних депутатів, вчинених ними особисто, щодо ініціювання проведення позачергової сесії.
Прес-служба Верховної Ради України.