Помірні гуртові ціни не сприятимуть активізації ділової активності — з одного боку, а помірні доходи після старту нового року гальмуватимуть споживчий попит — з іншого. Це унеможливить відчутне зростання споживчої інфляції навіть без адміністративного втручання.

Бензин — літр А-95 подорожчає на 8—10 копійок, лІтр дизпального — на 12—20 копійок (тут і надалі тільки про середні ціни).

Уповільнення світових цін на нафту, значна частка імпортованих нафтопродуктів на внутрішньому ринку і слабкий сезонний попит — запорука збереження помірних цін на пальне в лютому.

Борошно (першого ґатунку) — подорожчання кілограма на 2—5 гривень.

До переоцінки доведуть бюрократичні зволікання з товарними інтервенціями в регіони. На місцях почнуть піднімати ціни на хлібобулочні вироби з тим, щоб покривати накручені на собівартість витрати.

Хліб пшеничний (кг) — подорожчає на 5—8 копійок, житній — 5—10 копійок; соціальний — залишиться у цінах січня.

Крупи — здешевіють на 0,5—1,5 відсотка.

Прийнятний урожай другий рік поспіль забезпечив пристойну пропозицію круп, але очікувати на здешевлення продукції, виготовленої із твердих сортів пшениці (макаронні вироби) не варто.

Молоко, молокопродукти — залишаться у цінах січня.

Мій прогноз базується на зростанні обсягів виробництва молока і дуже ймовірному підвищенні закупівельних цін на сировину від приватних господарств, що, власне, передбачали і переробники.

М’ясо: подорожчання 1 кг свинини на 5—8 гривень, яловичини — на 8—10 гривень, свійської птиці — на 1—3 гривні.

М’ясо збереже тенденцію до подорожчання через обмежену пропозицію, попри позитивні зміни у відродженні тваринництва, які намітилися у минулому році.

Овочі, фрукти — залишаться у цінах січня.

Присутність на ринку дорого фруктового імпорту нівелюватиме дешевша продукція із українських регіонів, а попит на нього стимулювати піковий період захворювань на грип. А помірним цінам на овочі сприятимуть досягнуті зрушення у логістиці.

Алкоголь: подорожчання пляшки горілки (0,5 л) на 3—5 гривень, коньяку (0,5 л) — на 5—10 гривень, натурального вина (0,7 л) — на 8—10 гривень.

Я вважаю, що підвищувальний тренд зумовить зростання мінімальних і відпускних цін на лікеро-горілчані вироби.

Ліки — подорожчання на 3—5 відсотків.

Результат зумовить активізація попиту в піковий період респіраторних захворювань.

Зв’язок — подорожчання мобільного зв’язку на 3—5 відсотків, поштовІ послуги залишаться у цінах січня.

Ініційоване "Укртелекомом" у січні подорожчання стаціонарного і мобільного зв'язку поширюватиметься і на лютий. Зокрема, й у мережах інших операторів.  

Транспортні послуги — подорожчання на 2—5 відсотків.

Зниження пасажиропотоків на залізниці, вартості авіаперельотів за підсумками 2012 року, а також незадовільний технічний стан комунального транспорту вимагатимуть і надалі перегляду вартості послуг на цих видах транспорту.

Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 2—5 відсотків.

На мій погляд, відновлення кредитування з боку МВФ можна очікувати не раніше березня—квітня, а в лютому уряд оприлюднить конкретні наміри щодо адміністративного підвищення цін на газ у комунальній сфері.

Туристичні послуги — подорожчання на 12—15 відсотків.

Ціни на відпочинок на гірськолижних курортах країни та Європи зростатимуть під впливом сезонного попиту.

Безготівковий курс — 8,20 гривні за долар США, готІвковий — 8,25 гривні за долар США.

Тиск на курс гривні на валютному ринку посилить потреба погашати державні борги і невизначеність позиції МВФ стосовно відновлення кредитування України.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

На мій погляд, старт року виявиться логічним продовженням минулого. Він засвідчить відносну цінову стабільність, зумовлену дефляційними тенденціями, які відбивають стагнаційний стан виробництва. Такий прогноз спирається, по-перше, на цілком задовільну пропозицію продовольчих товарів, які справляють переважний вплив на індекс споживчих цін. По-друге, на логічне продовження жорсткої монетарної політики до з’ясування остаточного рішення МВФ щодо відновлення співпраці з Україною. По-третє, на низьку порівняльну базу минулого року (0,2 відсотка інфляції).

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

2011 року Аграрний фонд здійснював інтервенції на місця за значно вищими цінами, ніж торік перед виборами — їх знижували адміністративно. Як наслідок, восени ми спостерігали коливання цін на хліб навіть у монополістів. Їх знову погасили, завдяки адміністративному тиску, тож відшкодування збитків фактично відклали на 2013 рік.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Торік майже 340 тисяч осіб одержали 305 мільйонів гривень бюджетної дотації за утримання та збереження ними 509 тисяч голів молодняку великої рогатої худоби. Крім того, держава виділила сільгосппідприємствам 300 мільйонів гривень за різними напрямками на підтримку тваринництва. В цьому сегменті сільгоспвиробництва рік можна вважати успішним, оскільки зафіксовано зростання поголів’я ВРХ на 2,9 відсотка в домогосподарствах. Не менш важливо, що й бюджет на рік нинішній передбачає підтримку тваринництва обсягом 650 мільйонів гривень.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Концерн «Укрспирт» оскаржує в суді найбільший в історії конкурентного законодавства України штраф — 200 мільйонів гривень, який стягує Антимонопольний комітет України. Про це повідомив його глава Василь Цушко. Штраф на державного монополіста АМКУ наклав після того, як той відмовився усувати порушення.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

У лютому подорожчання послуг провокуватиме мобільний оператор «Київстар», який уже оголосив про перегляд тарифів. Це станеться одразу в 50 тарифних планах. Причому для контрактних абонентів абонентська плата зросте на 15—30 відсотків. Не уникнуть подорожчання і тарифні плани, в яких немає щоденної абонплати. Так, вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків зросте, за повідомленнями, на 15—20 відсотків. Проте, підвищуючи абонплату в старих тарифних планах, компанія удвічі знижує вартість переходу на нові. З одного боку, це стимулюватиме абонентів приєднуватися до нових тарифних пропозицій, з другого — зменшуватиме загальний масштаб подорожчання.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Цінова динаміка першого кварталу, на мій погляд, виявиться нехарактерною для року. Я вважаю, що дезінфляційний тренд в Україні фінішує під впливом підняття вартості комунальних послуг для населення і відновлення кредитування країни з боку МВФ.