Молоко дорожчає, сметана — теж. А за ними — весь молочний ряд. Звичайно, всьому цьому є і логічне пояснення. Але не завжди.
Ціна на хліб пшеничний із борошна першого ґатунку тримається вже не один тиждень на позначці 4 грн. 97 коп., а на житній — 4 грн. 50 коп. Звісно, нині є всі можливості для випікання хліба власноруч, але особливо зекономити тут вдасться лише у випадку, якщо купувати борошно на сільських ринках чи безпосередньо в селян. Адже середня ціна на кілограм пшеничного борошна в кіровоградських магазинах — 4 грн.
Тож із кожним днем споживачі, любителі молочного, змушені придумувати дедалі нові можливості щодо забезпечення себе, своїх сімей харчовими продуктами найпершої необхідності. Наприклад, придбавши хлібопічку або йогуртницю, можна здешевити вартість корисного продукту вдвічі—втричі. Проте й тут не обійтися без молока. Сьогодні один із основних продуктів харчування для малечі й людей похилого віку утримується на ринку на рівні 6—7 грн. за літр. Магазинне, жирністю — 2,5 відсотка, ніскільки не дешевше. А тим часом заборонено ввезення молока, зокрема — білоруського. Кажуть, не відповідає санітарним вимогам. Магазинна сметана жирністю 15% коштує близько 19 грн. за літр, а от ринкова, з «нормальною» жирністю — 25—30 грн. Масло вершкове — 57—65 грн. за кілограм.
Середня ціна на яловичину — 54 грн. за кілограм. Дещо дешевша — на рівні 48—49 грн. — свинина. За гарне сало з прорістю треба віддати четвертак, але цей стратегічний продукт, як завжди, доступний для кожного. Адже його ціновий діапазон — від 10 до 30 гривень за кілограм.
Яйця курячі кіровоградські дешевші від середньоукраїнських копійок на 40 за десяток. Ціна поступово знижується, проте до нормальної ще далеко, поки що тримається на рівні — «за вісім гривень» (середня по Україні — 8,43 грн.).
14 грн. за літр досягла середня ціна на олію на батьківщині кількох потужних підприємств із її виробництва, але можна пишатися, бо середня по Україні — 15 грн.
Дещо подорожчала ковбаса варена — в середньому на 20 копійок. Але й при цьому залишається на рівні 28 грн., що на 5 грн. нижче середньої ціни (33,18 грн./кг).
Рис за останні дні навіть подешевшав на 10—12 копійок: 5,6—5,7 грн. за кг. До речі, це чи не найнижча ціна в Україні. Макаронні вироби поступово, хоч і не в значній мірі, дорожчають. Нині за кілограм треба викласти 5,15—5,20 грн. Крупа гречана стабільно дорога — 7 грн. 85 коп. (середня ціна — 7,55 грн.).
За даними моніторингу цін, який здійснюється Головним управлінням статистики, дешевшає і цукор: з 5,30 грн. до 5,26 грн./кг (середня — 5,33 грн./кг).
Кіровоградська область.