Минулого року аграрники області зібрали рекордний урожай овочів, але цей фактор на споживчий ринок «тиснув» не довго — рівно до того моменту, як фермери та орендарі розпродали запаси перекупникам. Тож, якщо з початку минулого року до листопада ціни на дари полів у краї знизилися загалом на 28,3 відсотка, то вже з грудня розпочався зворотний процес, який триває і досі. За даними Головного управління статистики в області, на ринках та в роздрібній торговельній мережі протягом цього часу городина (за винятком моркви, яка навпаки подешевшала на 2,9 відсотка) подорожчала в середньому на 2,4 відсотка. В «лідерах» опинилися саме овочі з борщового набору — буряк (на 2,4 відсотка), цибуля (1,9), капуста (1,1), картопля (0,9).
Наприкінці минулого — на початку цього року на 0,1—2,1 відсотка також подорожчали риба, кисломолочна продукція, сметана та олія, і на 0,1—4 відсотка подешевшали цукор, свинина, яловичина, м’ясо птиці та масло. А от найпопулярніший український продукт усіх часів і народів, навпаки, «показав зуби» покупцям: ціна найдешевшого свіжого сала на ринках краю стрімко підвищилася з 12 до 20 гривень за кілограм, хоча найапетитніші його шматочки «з прорістю» та корейка як коштували, так і коштують 40—45 гривень за кілограм.
Отже, споживчі ціни станом на 23 січня цього року: сир (1 кг) — 24—40 грн., яловичина — 35—55 грн., свинина — 30—50 грн., сало — 20—45 грн., хліб (650 г) — 3,1—3,6 грн., батон — 3,3 грн., борошно в/г (1 кг) — 4,5 грн., картопля — 3—5 грн., капуста — 4—5 грн., цибуля — 3—5 грн., часник — 18—28 грн., буряк — 4—5 грн., цукор — 5,5—6 грн., масло соняшникове (1 л) — 12—15 грн., сметана — 28—30 грн., молоко — (6—10 грн.), гречка (1 кг) — 9 грн., рис — 6—14 грн.
Херсонська область.