Футбол. Учора новий тренер національної збірної України Михайло Фоменко провів першу свою офіційну прес-конференцію на цій посаді. Тим більше, що вже незабаром відбудеться його дебют. Як відомо, 6 лютого на нейтральній території (в Севільї, Іспанія) українці проведуть контрольний поєдинок проти команди Норвегії.
— До призначення на посаду ви очолювали комітет ФФУ з національних збірних. Чи продовжуєте таке сумісництво?
— Продовжую. Хоча, якщо відверто, ще не відчув себе тренером збірної. А сумісництво може тривати й надалі, якщо цього захоче керівництво федерації.
— Ви вже визначилися з помічниками?
— Так. Це Володимир Онищенко та Олександр Заваров, з воротарями працюватиме Юрій Сивуха. Гадаю, особливо їх характеризувати не треба. І гравцями вони були класними, і тренерський досвід у них солідний. Одне слово, професіонали. Працюватиме з нами і Валерій Душков. Як відомо, тренерську команду підбирають таким чином, щоб було комфортно і всі могли якісно виконувати свої обов’язки.
— Ви нещодавно побували в Іспанії, де спостерігали за роботою та грою кандидатів з «Динамо» і «Дніпра». Які ваші враження?
— Усі кандидати наполегливо і сумлінно працюють. Їхнє ставлення до справи мене влаштовує.
— Блохін розповідав, що у вас із ним відбувся обмін думками...
— Поговорити нам було про що. Ми ж, власне, не чужі люди. Багато років грали разом у «Динамо» та збірній. І після цього у нас були контакти. Тому інформація від Олега Володимировича для мене дуже цінна.
— Чи маєте достатньо відомостей про збірну Норвегії, з якою незабаром зустрінетесь у Севільї в контрольному поєдинку?
— Про суперника знаємо багато. Ця команда складається з гравців провідних європейських клубів, зокрема, Німеччини, Бельгії тощо.
— А хто у вас конкретно перейматиметься питаннями збору інформації?
— Насамперед це доручено авторитетним фахівцям — Віктору Догадайлу і Володимиру Лазаренку. Та й вся наша команда приділятиме цьому увагу.
— Чи продовжуватимете користуватися послугами динамівської бази в Кончі-Заспі?
— А куди нам подітися? Адже власної бази ФФУ не має. Отже, готуватимемося і в Кончі-Заспі, і в інших тренувальних центрах країни.
— До речі, восени наша команда має зіграти відбірні матчі проти Сан-Марино і Польщі. В яких містах ви хотіли б їх провести?
— Добре грати там, де найкраще підтримують. Але, напевно, вже визначені арени тих поєдинків. Якщо ні, то і ми скажемо своє слово. Зрештою, нам грати.
— Які конкретні завдання стоять перед збірною України?
— Ситуація, що склалася, дуже складна. Хоча кажуть, що шанси залишаються, коли їх уже немає. Тож кожен поєдинок для нас має бути головним. Тоді й можна сподіватися на досягнення мети — вихід до фінальної частини ЧС-2014. Скажу ще про одне: експериментами ми не займатимемося.
— То чи стане для нас березневий матч у Варшаві проти Польщі ключовим у відбірному циклі?
— Звичайно, якщо невдача, то й годі думати про Бразилію. Тоді вже точно шанси будуть майже нульові.