НАК «Нафтогаз» намагається змусити кам’янець-подільське КП «Міськтепловоденергія» купувати газ за ціною промислового, вартість якого утричі вища, ніж того, що постачається для виробництва тепла для населення. У комунальному підприємстві порахували: якщо їх змусять укласти такі угоди, то щороку зазнаватимуть понад 10 мільйонів гривень збитків лише через виконання цього пункту.

Вимоги газового монополіста обурили не лише комунальників, а й депутатів Кам’янець-Подільської міської ради. Вони звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Антимонопольного комітету України з вимогою розглянути ситуацію, що виникла.

Тим паче, що не влаштовує кам’янчан не лише ціна за газ, а й інші умови договору. Зокрема, якщо покупець не розраховується повністю за спожитий газ, то він зобов’язується сплатити, окрім суми заборгованості, ще й пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за кожний день простроченого платежу. Така вимога, вважають у КП «Міськтепловоденергія», не може бути прийнятною. Адже щомісяця залишається заборгованість держави перед комунальними підприємствами — йдеться про різницю в тарифах, яка у нашій країні зазвичай відшкодовується невчасно. Відповідно, НАК «Нафтогаз України» щомісяця нараховуватиме пеню й штрафні санкції й на цей державний борг. Підприємство буде змушене все це сплачувати, а сума основного боргу постійно зростатиме. НАК «Нафтогаз України», користуючись монопольним становищем, диктує свої умови укладання договорів, виконання яких погіршить і без того складну фінансову ситуацію комунального підприємства «Міськтепловоденергія», переконані депутати міської ради.

«Голос України» звернувся до НАК «Нафтогаз України» з проханням прокоментувати скарги влади Кам’янця-Подільського, а також повідомити, чи висуваються й до інших комунальних підприємств країни такі ж само промислові ціни за газ. Проте на момент верстки номера отримати відповідь нам не вдалося.

ДО РЕЧІ

Якщо платити, то за реальні послуги

У квартплаті, яку оплачують луганчани сьогодні, закладено тринадцять послуг, а залишаться лише п’ять: освітлення, робота ліфтів, аварійна служба, вивезення сміття та прибирання прибудинкової території. Таке пообіцяв міський голова Луганська Сергій Кравченко, перераховуючи плюси від переходу на нову систему управління житловим фондом. «Комунальні послуги оплачуватимуться тільки після завершення робіт, — уточнив міський голова. — У кожному будинку буде обрано старшого, який підписуватиме акт виконаних робіт, і лише після цього мешканці зможуть їх оплачувати». Наприклад, якщо ліфт у будинку не працював п’ять днів, то компанія виставлятиме рахунок мешканцям за 25 днів, відзначив Сергій Кравченко. Це відносно нова для України система роботи з житлофондом. Подібну запровадили тільки у Вінниці, Івано-Франківську та Запоріжжі.

Алла АНТІПОВА.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.