У селі Пнікут Мостиського району відкрили четвертий будинок родини Михайла та Марії Бучми. На черзі — будівництво п’ятого та спортивного і дитячого майданчиків. Це справжнє невеличке дитяче містечко.

Сім’я Бучми виховує 26 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, наймолодшій з яких лише вісім місяців. Після 23 років, коли діти мають залишати свою домівку, вони далі житимуть у міні-містечку в окремих кімнатах, доки не влаштують особисте життя. Ініціатором спорудження сімейних будинків виступили церква та благодійний фонд «Карітас».

Присутній на відкритті нового будинку Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко назвав Мостиський район прикладом для усієї країн. За чотири роки тут жодної дитини не направили до інтернату. Вони залишаються жити з близькими родичами або в прийомній сім’ї.

«Кожен малюк хоче мати маму й тата, тому завдання держави — забезпечити право кожної дитини-сироти на виховання в родині, — заявив Юрій Павленко. — У селі Пнікут формується своєрідне дитяче містечко. Надзвичайно важливим є розуміння села необхідності дати можливість кожному малюку виростати в сім’ї. Нині в Україні у 3856 прийомних родинах та 749 дитячих будинках сімейного типу виховується 11751 дитина. Торік 2407 сиріт потрапили в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу».

Як розповів «Голосу України» заступник голови Львівської ОДА Іван Груник, в обласному бюджеті на 2013 рік передбачено п’ять мільйонів гривень на будівництво будинків сімейного типу і в інших районах області.