Останні роки демонструють падіння накладів періодичних друкованих видань.
Динаміка разових передплатних тиражів періодичних видань України за січень:
2011 р. — 19 154,04 тис. примірників
2012 р. — 17 560,97 тис. примірників
2013 р. — 16 752,47 тис. примірників
Однією з причин є незадовільна доставка газет і журналів користувачам.
«Голос України» дослідив ситуацію і має таку інформацію.
Хмельницький
В обласний центр газету доставляють щодня о 8-й годині.
У райцентри «Голос України» надходить 5 разів на тиждень у день виходу у світ.
Є проблеми із сільськими відділеннями. Періодика надходить у вівторок, четвер, п’ятницю і суботу. Газета за середу випадає.
551 сільське відділення працюють тричі на тиждень: вівторок, четвер, субота. Номери за середу і п’ятницю доставляють наступного дня.
Теоретично так має бути. Однак є збої.
Наприклад, у Хмельницькому номер за 10 січня надійшов наступного дня. За словами передплатника із села Багманівка Славутського району, доставка відбувається так: пошту закрили півроку тому, поштова машина доставляє періодику на подвір’я листоноші. Розносили її раз на тиждень. Змінили листоношу: тепер доставляють газету тричі на тиждень.  
Кам’янець-Подільський
Газета надійшла
за 5.01 — 8.01
за 9.01 — 10.01
за 12.01 — 15.01
Якщо раніше газети та пенсію доставляли окремо, то в січні періодика чекала, поки розподілять пенсію. Газети навіть у місті приїздили на поштове відділення о 15.30. Поки сортували, було вже пізно розносити. Після втручання власкора «Голосу України» ситуація дещо поліпшилася.
Полтава
Редакція встановила контрольні пункти майже в усіх районах і в деяких віддалених селах. Наприклад: с. Лазірки Лубенського району, с. Давидівка Новосанжарського, с. Канави Кобеляцького, с. Іванівка Чутівського, с. Каленики Решетилівського. За повідомленнями з місць, проблем, які були у жовтні—листопаді 2012 р., вже немає. Однак більшість сільських відділень працюють максимум три дні на тиждень. Тож газети «запізнюються». Через це багато людей відмовилися від передплати.
Тернопіль
Контроль у віддаленому Борщові здійснює наш багаторічний передплатник Микола Бачик. Раніше газета регулярно «запізнювалася». Після з’ясування обставин, де активну участь брала наш власкор Любов Левицька, ситуація змінилася на краще. З січня газета надходить вчасно, навіть у суботу. Щоправда, в районі змінився начальник пошти. Тепер керує Ольга Жмуд. Часом поштарі скаржаться на Київ. Мовляв, були випадки, коли надходило по два номери газети одночасно.
Закарпаття
Газета з Києва до Львова прибуває о 9.20 ранку у день виходу. Зі Львова тираж привозять до Мукачевого уже після обіду — о 16.10 (якщо перевал чистий — без затримки). А потім всю ніч він сортується і о 7.00 їде одним маршрутом на Ужгород (для передплатників облцентру, Ужгородського, Перечинського і Великоберезнянського районів). Іншими маршрутами — на Хуст, Тячів і Рахів, ще одним — на Сваляву, Воловець, Міжгір’я, наступним — на Іршаву і Виноградів, окремим — на Берегове...
В Ужгороді о 8.00 наступного за друком дня газета вже в кіосках. У передплатника — о 10-й, перед обідом, в обід. Так само в Мукачевому.
Приміром, у с. Керецьки, що за 25 км від райцентру Свалява, — її розносять одразу після обіду, рідко коли під вечір. Приблизно така ж ситуація у переважній більшості населених пунктів області «стандартних», тобто не віддалених гірських районів.
У райцентрі Міжгір’я (кіоски не торгують — газету продають лише на пошті) передплатнику «Голос України» приносять не завжди ритмічно — о 14.00, пізніше о 16.00, а коли ожеледиця — й наступного дня. (Це за словами нашого передплатника журналіста В. Пилипчинця). Правда, каже він, останнім часом ситуація поліпшилася.
Донецьк
Моніторинг доставки газети ведуть наші передплатники Анатолій Єльохін, Микола Лінник, Леонід Василенко.
Газети за вівторок, середу, четвер і п’ятницю доставляють на другий день після виходу у світ.
Газету за суботу доставляють або в понеділок, або у вівторок.
Торік був випадок, коли передплатник з Маріуполя скаржився, що газету не носили протягом десяти днів.
Черкаси
З Києва до Черкас газета прибуває о 2.30 ночі. З 5.00 її розвозять по шести центрах поштового зв’язку. З 6.30 доставляють газету по відділеннях обласного центру. Отже, на рівні доставки до Черкас та ЦПЗ проблем жодних не виникає. Газета прибуває вчасно.
Проблеми виникають під час доставки з ЦПЗ до сільських населених пунктів. Там, де за останні роки різко скоротилося населення, поштові відділення не працюють у понеділок, середу і п’ятницю. Тому вони й не можуть прийняти газету.
У «Черкасипошті» пояснили, що змінювати графік роботи тих поштових відділень, де у селі проживає 100—200 осіб, збитково. І перекрити ті збитки немає чим.
Дніпропетровськ
У Дніпропетровській області доставка періодичних видань здійснюється в 1501 населений пункт. З них у сім пунктів — на перший день, в інші — наступного дня, з урахуванням режиму роботи відділень поштового зв’язку.
Водночас, враховуючи, що в Дніпропетровськ газета надходить близько 9.00, то з урахуванням відстані й стану доріг, цілком реально забезпечити її доставку того самого дня до 14.00 у ЦПЗ №8 (Новомосковськ, Новомосковський район, Магдалинівський район), ЦПЗ №7 (Павлоград), ЦПЗ №5 (Дніпродзержинськ, Криничанський район, Царичанський район, Петриківський район), ЦПЗ №4 (Верхньодніпровський район, П’ятихатський район, Вільногірськ, Жовті Води), ЦПЗ №3 (Синельникове й Синельниківський район), ЦПЗ №1 (Солонянський район і Дніпропетровський район).
Наш власний кореспондент Володимир Рибальченко повідомляє, що для перевірки якості доставки газети передплатникам було опитано жителів обласного центру й найвіддаленіших населених пунктів області — міста Кривій Ріг і селища Томаківка — райцентру Томаківського району: Надія Макаревич (Дніпропетровськ), Валентина Пустовод (Кривий Ріг), Віра Кузьменко (Томаківка).
Вони зазначають, що ситуація з доставкою значно поліпшилася торік — після того, як за виділені з обласного бюджету кошти було встановлено нові абонентські скриньки в багатоповерхівках.
Миколаїв
Наш власний кореспондент Олександра Ментель повідомляє.
Якщо проаналізувати офіційний графік, наданий Миколаївською дирекцією «Укрпошти», — у регіоні картина ідеальна. Однак графік існує «для галочки».
Так, на моє усне звернення начальник дирекції А. Мишкін надав своїм працівникам доручення відпрацювати «цей таємний документ». Декілька днів воно «гуляло» від працівника до працівника, перш ніж у дирекції люди між собою з’ясували, хто має цю відповідь підготувати.
У мене, зрештою, попросили офіційний письмовий запит, який 15 січня я надіслала керівництву Миколаївської дирекції електронною поштою. Після цього ще двічі вимушена була по телефону спілкуватися із директором А. Мишкіним, щоб 17 січня усе-таки добитися цієї відповіді.
Загалом з січня поточного року реальний стан доставки у Миколаївській області «Голосу України» читачі вважають незадовільним. Так, в обласному центрі газету розносять по домівках 3—4 рази на тиждень (здебільшого — тричі). Листоноші пояснюють, що нерідко їм у відділення доставляють газету із запізненням на день, або ж — привозять одразу за два дні.
Наша читачка із смт Єланець Олена Василівна М., яка передплатила 5-разовий «Голос України», повідомила, що станом на 17 січня їй з початку року принесли лише три номери нашої газети. Коли жінка пішла з’ясовувати причину, то на пошті відповіли: мовляв, надалі листоноша приноситиме «Голос України» все одно не частіше, ніж двічі на тиждень — у вівторок і п’ятницю, але не щодня...
Із незрозумілих причин така сама картина із доставкою й в інших райцентрах, які належать до цього самого ЦПЗ №2 (Вознесенськ) — у Доманівці, Веселиному, та майже усіх сільських ЦПЗ, де 5-разовий номер читачі отримують двічі-тричі на тиждень...
На мою думку, вплинути на проблемну ситуацію можна лише на рівні Центральної дирекції УДППЗ «Укрпошта».
Рівне
Доставку газети здійснюють щоденно у день виходу у світ. Лише на чотирьох поштових вузлах за графіком на перший або другий день. Проблем з вини поштарів не виникало. Якщо були зриви, то через несвоєчасний друк газети.
Чернігів
На Придесення преса з Києва прибуває о 3-й годині ночі, а вже о 4.30 її везуть до ЦПЗ і райцентрів. Згідно з графіком у сільські поштові відділення «Голос України» та інші видання завозять з 12.00 до 14.00.
У найвіддаленішому Новгород-Сіверському районі є понад 400 передплатників «Голосу України».
— Ми в основному пресу отримуємо о 13-й годині, якщо добра погода, — каже начальник Чайкинського відділення зв’язку Лора Шац. — Якщо сніжить, мете, то на годину пізніше. Листоноші зразу розносять людям по селах.
Чернігівська дирекція УДППЗ «Укрпошта» загалом належним чином відпрацювала механізм оперативного довезення як місцевих, так і загальнодержавних видань. Збої, на жаль, трапляються, як правило, з вини окремих листонош.
Луганськ
Опитування передплатників в різних населених пунктах показало, що причинами відмови від передплати є:
відсутність поштових скриньок — 35%, нерегулярність доставки — 25%, нестача коштів — 3% і відсутність взагалі інтересу до газет — 37%.
Протягом двох тижнів наші активні читачі — Валентина Дубина з Лисичанська та Катерина Петрова з села Петровського Станично-Луганського району — вели моніторинг доставки газети передплатникам області. Результати такі:
По Лисичанську:
№1 за 3.01.13 надійшов 4 січня
№2 за 4.01.13 та №3 за 5.01.13 — 8 січня
№4 за 9.01.13 — 10 січня
№5 за 10.01.13 та №6 за 11.01.13 — 12 січня
№7 за 12.01.13 та №8 за 15.01.13 — 15 січня
№9 за 16.01.13 — 17 січня.
До Петровська газета надходила із запізненням на два—три дні, але читачка визнає, що через снігопади до їхнього села важко добратись поганими дорогами. Сніг на Луганщині випадав на початку першої декади місяця, а також 14—15 і 16 січня.
За графіком «Голос України» в усі населені пункти Луганщини відправляють на другий день.
Крим
«Голос України» надходить стабільно на другий день після виходу газети у світ.
Кіровоград
Графіка доставки в основному дотримуються. Трапляються недоліки через людський фактор (захворів або звільнився листоноша).
Запоріжжя
Теорія. Прибуття автомобіля з Києва за графіком о 9.40, відправка автомобіля по відділеннях міста Запоріжжя — об 11.00. Таким чином, коли немає зриву доставки з Києва, газета теоретично прибуває до передплатників день у день.
Щодо передплатників районів, то всі вони, в т. ч. Бердянськ і Мелітополь, теоретично можуть отримати газету лише наступного дня. Автомобіль сюди вирушає в ніч після дня прибуття газети до Запоріжжя. Передплатники Запорізького і Вільнянського районів теж отримують періодику наступного дня, хоча вони й перебувають в системі доставки Запорізького ЦПЗ №1. Автомобілі по відділеннях цих районів вирушають о 8.00.
Практика. З початку року газета доставляється вкрай неритмічно. Навіть у центрі міста (Жовтневий район), де зазвичай газету доставляють завжди день у день — тепер 1-2 рази на тиждень. Щодо віддалених районів, особливо приватного сектору, то такий режим доставки тут існує вже давно. І це не недисциплінованість листонош, а система — дуже багато працівників скорочено, а ті, що залишилися, просто не справляються з ділянками доставки. Крім того, у більшості населених пунктів області поштові відділення працюють чотири рази на тиждень (вівторок, четвер, п’ятниця і субота).
По лінії КП «Преса» (Запоріжжя). Тут поява газети в кіосках поточного року день у день швидше норма, хоча в попередні роки це було справжньою несподіванкою. Адже сьогодні, коли немає зриву доставки (на 6.00) «Київськими відомостями», то газета приходить в кіоски Запоріжжя своєчасно. Торгівля в кіосках інших міст області проходить по лінії «Укрпошти» з відповідною затримкою на добу.
Херсон
Кореспонденція з Києва до Херсонщини прибуває о 9.20. До 14-ї години того ж дня завершується її доставка до всіх відділень зв’язку в обласному центрі. Відповідно, передплатники Херсона отримують видання з 12.00 до 17.00. До семи міжрайонних вузлів зв’язку той же номер газети потрапляє о 6-й годині ранку наступного дня, а передплатники отримують його до 14-ї години. Так за графіком. Але в приймальні селищної ради (постійний передплатник «Голосу України») в одному з найвіддаленіших райцентрів — Каланчак — секретар селищного голови Ольга Середа повідомила, що чергові номери отримує часом до 16-ї години. Суботній випуск надходить не раніше вівторка, бо у вихідні по районах кореспонденцію ніхто не обробляє.
Частково проблема з доставкою пов’язана з тим фактом, що на Херсонщині стаціонарні відділення зв’язку після серії скорочень залишилися тільки у 427 селах. Понад 50 населених пунктів, відстань між якими часом сягає 30—50 км, обслуговують 15 так званих пересувних відділень, і тут час доставки хоч і вважається фіксованим, та значною мірою залежить від стану доріг — в ожеледицю чи заметіль затримки на годину чи більше не виключені, хоча в «Херсонпошті» є домовленість із ДСНС та дорожньо-експлуатаційними організаціями про першочерговий пропуск машин зв’язку нарівні з «швидкою допомогою» тощо.
На думку працівників регіональної дирекції «Укрпошти», варіантів скорочення часу доставки газети до передплатників є кілька. Перший — збільшення кількості транспорту на маршрутах та зменшення кількості самих маршрутів. Але виграш на кілька годин «в обмін» на збільшення транспортних витрат зробить такі перевезення нерентабельними, стверджує «Херсонпошта».
Суми
Наш власний кореспондент Владислав Жмурков повідомляє: на щастя, після втручання редакції у діяльність «Укрпошти» щодо доставки періодики, там, наче бабця пошептала. У січні, окрім суботи (суботній номер «Голосу України», трапляється, надходить у понеділок-вівторок), у міста і районні центри наша газета потрапляла до передплатників регулярно — день у день. У невеликих селах, з огляду на їхню віддаленість, ситуація дещо гірша, але також значно поліпшилася. Однак, гадаю, ненадовго. У спілкуванні з поштовиками з’ясував: через різке зменшення передплатної періодики листоношам постійно збільшують територію обслуговування, а їхню кількість зменшують. Так що ягідки — попереду.
Житомир
Якщо немає форс-мажорних обставин (снігопади, поломки машин), газета на Житомирщині потрапляє до читача в день виходу. Це не стосується тих населених пунктів, де поштові відділення працюють за скороченим робочим тижнем.
Одеса
Наш власний кореспондент В’ячеслав Воронков повідомляє: для аналізу взяли поштові відділення №№ 16, 59, 43 міста Одеса, а також районні вузли зв’язку Овідіопольського, Білгород-Дністровського, Ренійського районів.
За результатами дослідження виявлено:
1. Місто Одеса — газету доставляють у день виходу після 14-ї години другою доставкою.
2. Овідіопольський район — на другий день після виходу газети.
3. Ренійський район — на третій-четвертий день після виходу.
4. Білгород-Дністровський район — на другий день.
Контрольні дзвінки передплатникам (16-те відділення Одеси, 2-ге відділення міста Біляївка, РУЗ Овідіополя) показали, що змін у графіку доставки не спостерігається.
Схема й терміни доставки в:
1. Одесу — 6-та година ранку дня виходу.
2. Білгород-Дністровський, Любашівку, Ізмаїл, Ширяєво — 12-та година на другий день виходу.
Харків
Наш власний кореспондент Микола Косий інформує: аналіз надання послуг з доставки газети до населених пунктів Харківської області показує, що в день виходу газету доставляють передплатникам лише в Харкові, і то наприкінці дня. Однак в районні центри, села газета надходить на другий, третій і навіть на четвертий день після виходу у світ. Це офіційно визнала Харківська дирекція «Укрпошти».
Контрольні перевірки доставки газети через опитування давніх друзів харківського корпункту газети показали, що цей графік здебільшого не порушується, однак привабливість такої поштової послуги ніяк не може влаштовувати передплатників:
1. Райцентр Красноград, 100 км від Харкова, Нікітова Галина Вікторівна, керівник центру поштового зв’язку: «За минулий рік скарг на доставку газети не було, проте газета доставляється із запізненням на два-три дні».
2. Райцентр Кегичівка, 127 км від Харкова, с. Чапаєво, Наталія Григорівна Закіпна: «Газета надходить згідно з поштовим графіком, але запізнення дуже значне».
Такий стан справ і в інших районних центрах та населених пунктах. Опитування показало, що графіка дотримуються, проте сам графік не витримує жодної критики.
Луцьк (Волинь)
Номери за середу і п’ятницю переважна більшість передплатників отримують у перший чи на другий день. Гірше з номерами за вівторок, четвер і суботу. Останнього місяця не зафіксовано жодного запізнення із доставкою газети з Києва.
Львів
Газета надходить у Львові із запізненням на добу. Керівництво пошти зазначає про значні скорочення. Пенсію вони ще можуть розносити, а щоденні газети — ні. На Львівщині стара адміністративна система не спрацьовує.
Вінниця
Газету в область доставляють автомобільним транспортом. Час прибуття — четверта година ранку. З жовтня минулого року сортування відбувається автоматизовано у Вінниці безпосередньо для кожного населеного пункту області. На це витрачають дві години. О шостій ранку машини вирушають у райони. Газету везуть уже в окремих мішках для кожного Центру поштового зв’язку, а там розподіляють по трактах і своїми автомобілями доставляють в села. У селах сортують для окремо взятого передплатника. Така само процедура у райцентрах чи містах обласного значення.
Найшвидше газету доставляють до райцентру Немирів — о 7.35. Найпізніше — до райцентру Чечельник — о 12.30. Із 16 сільських населених пунктів Чечельницького району тільки у трьох мають 4-разову доставку (вівторок, середа, четвер, п’ятниця), у решти — 3-разова (вівторок, середа, п’ятниця). Як пояснюють в обласній дирекції «Укрпошти», доставка залежить від кількості населення. Нормативи встановлено у Києві: до 500 мешканців — передбачена 3-разова доставка, 1000 — 4-разова, понад 1000 — 5-разова.
В обласному центрі та всіх райцентрах газету отримують у день її виходу. В обласному центрі найшвидше (11—13 год.) мають газету в організаціях і підприємствах, які уклали угоди на доставку із міською Службою пошти (МСП). Решті передплатників газету доставляють у другій половині дня.
Для моніторингу було обрано двох передплатників: у Вінниці — Микола Іванович Храбан, у селі Русава Ямпільського району — Віктор Васильович Жуковський. Обидва передплачують 5-разовий випуск газети. У Вінниці передплатник отримує газету в день виходу. У січні був один випадок доставки на другий день. У селі Русава, що за п’ять кілометрів від райцентру, у день виходу читач не отримує тільки суботній номер газети. За суботу газету доставляють аж у вівторок разом з черговим числом. За словами передплатника, він виношує ідею звернутися з цього приводу з позовом до суду.
Найбільше перебоїв у доставці газети було нинішньої зими. Є населені пункти, наприклад, село Борсків Тиврівського району, куди протягом чотирьох днів у магазин не завозили навіть хліб. Так само не доставляли газети. Дотепер складні погодні умови створюють труднощі з доставкою.
Чернівці
Газета прибуває у Чернівці переважно тоді, коли всі машини «Укрпошти» о 6—7-й ранку виїхали в райони. Взимку це ще відчутніше. Тому «Голос України» в день виходу доходить тільки читачам у місті Чернівці і то вечірньою експедицією. У кіосках газета з’являється о 15.00. Всім іншим читачам, котрі проживають в районах Чернівецької області, газету доставляють наступного дня.
У суботу—неділю експедиція не працює, тож суботній-п’ятничний номер надходить до передплатника у понеділок-вівторок.
Івано-Франківськ
«Голос України» прибуває в Івано-Франківськ о 9.15. Кінець обміну та початок сортування — о 9.55. Газету отримують:
Номер за вівторок:
— у день виходу — 1 населений пункт (Поштамт) — Івано-Франківськ;
— на другий день — 84 (райцентри та міста обласного підпорядкування);
— на третій день (у четвер) — 719 (середа — загальний вихідний для всіх сільських відділень зв’язку).
Номер за середу:
— у день виходу — 1 (Івано-Франківськ);
— на другий день — 803.
Номер за четвер:
— у день виходу — 1;
— на другий день — 760 (доставка в 760 селах — 4-разова);
— на третій (субота) — 43.
Номер за п’ятницю:
— у день виходу — 1;
— на другий день (cубота) — 803.
Номер за суботу:
— у день виходу — 1;
— на третій (понеділок) — 5;
— на четвертий (вівторок) — 798.
Бувають випадки, коли газета «Голос України» навіть в обласний центр надходить з порушенням контрольних термінів, тобто із запізненням на один день.
Приклад:
— за 14.11.12 р. — 15.11.12 р.;
— за 23.11.12 р. — 24.11.12 р. (українське видання);
— за 01.12.12 р. — 02.12.12 р.;
— за 04.12.12 р. — 05.12.12 р.
 
У підсумку маємо той факт, що лише у кількох регіонах доставка періодики здійснюється задовільно. Посилання на пізнє надходження газет не витримує критики. Адже за наказом Мінтрансзв’язку № 1149 (12.12.2007 р.) у редакції за 22.01.2010 р. записано таке:
«3. Нормативи доставки поштових відправлень
3.1. Кількість доставок пошти одержувачам встановлюється (крім вихідних і святкових днів):
3.1.1. У містах Києві, Сімферополі та Севастополі, обласних центрах — не менше шести днів на тиждень та одного разу на день;
3.1.2. У містах обласного підпорядкування та районних центрах — не менше п’яти днів на тиждень та одного разу на день;
3.1.3. В інших населених пунктах з чисельністю жителів: до 1000 чол. — не менше чотирьох днів на тиждень та одного разу на день;
понад 1000 чол. — не менше п’яти днів на тиждень та одного разу на день.
3.2. Поштові відправлення, які відповідно до законодавства підлягають доставці, доставляють одержувачам у день їх надходження, якщо вони надійшли до сортувальних вузлів:
3.2.1 у м. Києві — до 8-ї години;
3.2.2 в обласних центрах, містах Сімферополі та Севастополі, містах обласного підпорядкування — до 10-ї години;
3.2.3 у районних центрах, а також до доставних об’єктів поштового зв’язку в інших населених пунктах — до 14-ї години.
Поштові відправлення, які надійшли після зазначеного часу, повинні бути доставлені одержувачам не пізніше наступного робочого дня об’єкта поштового зв’язку».
Виникає запитання: чому «Укрпошта» ігнорує цей документ.
Причини, на наш погляд, лежать у такій площині.
Річ у тім, що «Укрпошта» оплату за свої послуги бере одразу за весь передплачений тираж від початку дії передплати і до її завершення. Це може бути весь поточний рік. Таким чином, отримавши гроші у січні, «Укрпошта» нібито «даром» возить газети і журнали.
Потрібно ситуацію розвернути на 180 градусів: усі отримані від передплати кошти «Укрпошта» перераховує видавцям. Вони ж розраховуються з поштарями помісячно (поквартально) із застосуванням штрафних санкцій у разі невиконання взятих зобов’язань, наприклад, несвоєчасно доставлена періодика.
Комплекс питань, зокрема й ті, що порушувалися у публікації «Семеро з ложкою» («Голос України» №7 за 12.01.13 р.), вимагають всебічного підходу до їх розв’язання.
 
У колажі Євгена ХИЛЯ використано етюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.
 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.