Учора у Верховній Раді з ініціативи трьох фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» відбулись депутатські збори (на знімку). На них також були присутні частина позафракційних депутатів. За підсумками зібрання ухвалено заяву, в якій опозиція задекларувала надалі застосовувати всі парламентські методи політичної боротьби.

Зібрання розпочалося майже з півторагодинною затримкою, хоча було заплановано на дев’яту ранку. Спочатку передбачалося зібратися в конференц-залі, однак опозиціонери стали вимагати від Голови Верховної Ради Володимира Рибака відчинити сесійну залу. Лідери фракцій понад годину радилися з цього приводу в кабінеті глави парламенту. Сталася ще одна непередбачувана подія, яку ніхто так і не зміг пояснити: ще з вечора і навіть уночі депутатам почали надходити на мобільні телефони смс-повідомлення начебто з телефонів керівників секретаріатів фракцій про те, що збори скасовуються.

О 10-й годині 40 хвилин заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський розпочав засідання депутатських зборів. Спочатку говорив без мікрофона, але потім його ввімкнули. За його словами, представники трьох фракцій зібралися в сесійній залі, щоб висловити свої позиції щодо подій, які відбуваються в Україні. 

На початку депутатських зборів пролунав гімн України. Потім було надано слово для виступів представникам фракцій. Р. Кошулинський повідомив, що в сесійній залі присутні 158 депутатів — представників фракцій «Батьківщина», «УДАР», «Свобода» та декілька позафракційних (зокрема, Олег Ляшко, Олесь Доній).

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголосив на потребі виробити чіткий план дій опозиції. Він закликав на новій сесії Верховної Ради в лютому добитися персонального голосування депутатів, щоб упродовж усієї каденції нинішнього парламенту обранці голосували лише особисто. А якщо не буде ввімкнено нову систему для голосування «Рада-3», закликав до блокування роботи парламенту. 

Лідер депутатської фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував депутатам від опозиції звернутися до СБУ з вимогою провести розслідування щодо розсилання народним депутатам у ніч перед зборами загадкових есемесок. «Це втручання в особисте життя депутатів», — сказав Тягнибок. 

Валентин Наливайченко, виступаючи від фракції «УДАР», назвав серед першочергових завдань для опозиції забезпечення персонального голосування через систему «Рада-3» із сенсорною кнопкою, ухвалення законів про люстрацію, подання позовів до судів та Генпрокуратури щодо тих депутатів, які голосуватимуть чужими картками.

Позафракційний народний депутат Олесь Доній запропонував утворити в парламенті надфракційне об’єднання «Народна рада», до якого ввійшли б депутати від фракцій «Батьківщина», «УДАР», «Свобода», а також позафракційні депутати-мажоритарники. 

Учасники депутатських зборів одностайно шляхом підняття рук ухвалили спільну заяву, яку зачитав заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський. У заяві пропонується висловити недовіру Голові Верховної Ради, Генеральному прокурору України та іншим керівникам правоохоронних органів, вимагати негайного звільнення всіх політичних в’язнів, у тому числі й Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, забезпечення їхнього повноцінного лікування. Парламентарії також виступають за створення спеціальної слідчої комісії з розслідування фактів тиску на народних депутатів України та перешкоджання виконанно ними конституційних повноважень. 

Нагадаємо, раніше Голова Верховної Ради Володимир Рибак доручив Регламентному комітету парламенту перевірити ефективність системи голосування «Рада-3» та її безпеку для здоров’я народних обранців. Глава парламенту не раз наголошував на необхідності персонального голосування і закликав депутатів голосувати лише особисто.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.