Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Рибак в інтерв’ю Першому Національному каналу. Нині на розгляді комітетів, повідомив він, близько 400 законопроектів і 150 проектів постанов.
«Комітети передусім мають розглядати ті питання, які ставили перед нами виборці», — зазначив глава парламенту. Головне, за його словами, це проблема робочих місць. До того ж чим більшу зарплату отримуватимуть громадяни, тим більше фінансів буде в органах місцевого самоврядування, а це — головний інститут у системі управління нашої держави.
Реформи. Вони, за словами Володимира Рибака, мають проводитись і на центральному, і на місцевому рівнях. Люди підтримають реформи тоді, коли побачать покращення життя за різними напрямами. «Такі реформи почали діяти. Не все просто, не все виходить, але треба активізувати всю систему виконавчої влади і систему представницької влади — депутатів усіх рівнів», — пояснив Голова Верховної Ради. Він повідомив: відвідуватиме регіони, аби від людей почути, що заважає впровадженню змін у галузі охорони здоров’я, освіти, соцпідтримки.
«Закликаю депутатів: зупиніться, не треба блокувати роботу єдиного законодавчого органу, потрібно почути один одного. Опозиція має почути більшість, а більшість — опозицію, і вони разом мають виконувати обіцянки», — наголосив Голова Верховної Ради.
Персональне голосування. Голова Верховної Ради переконаний: кожен депутат має голосувати лише за себе. Як це і записано в Регламенті. Крім того, він повідомив, що доручив Комітету з питань Регламенту вивчити питання підключення системи «Рада-3». «Якщо вона підходить до використання, сертифікована — будемо запускати. Якщо ні, то є Регламент. Там усе чітко розписано: як розглядати питання і як голосувати», — зазначив керівник парламенту. І додав, що варто перегорнути сторінку протистоянь і почати виконувати виборчі програми.
«Моє завдання — організувати роботу Верховної Ради, розглянути всі організаційні питання. Особисте голосування — це питання номер один, але парламент шостого скликання вже ухвалив рішення голосувати персонально», — наголосив глава парламенту.
Вибори в Києві. Відповідний закон, за словами Володимира Рибака, має розглянути профільний комітет. Уже є декілька проектів постанов, і як тільки комітет підготує це питання, його розглянуть народні депутати.
Особисте. Поділився Голова Верховної Ради і своїми спогадами. «Батько завжди казав мені: злом не відповідай на зло. За таким принципом я і живу, — зізнався Володимир Рибак. — І головне, ніколи і нікого не потрібно обманювати. Яку б посаду ти не обіймав. Сьогодні багато хто дивується: як це я прожив життя, а нічого поганого проти мене знайти не можуть? А неписаний закон, якого дотримуюсь у житті, треба тримати слово: дав обіцянку — виконуй.
 
ДОСЛІВНО
 
Володимир РИБАК:
 
«Кандидати у народні депутати обіцяли тисячу євро пенсії і ще більші зарплати. Де ваші закони і де брати ці фінанси? Верховна Рада має працювати кожен день і виконувати те, що обіцяли виборцям».
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.