Рекордсмена Книги Гіннесса силача Дмитра Халаджі знає вся Україна: він гирі мізинцем піднімає, під вантажівку лягає. Виходець із Донбасу працює в знаменитому американському цирку «Rіnglіng Brothers». А нещодавно прилетів в Україну і знявся в кіно. Стрічка Віктора Андрієнка «Іван Сила» — про колись найсильнішу людину світу Івана Фірцака. Фільм вийде не раніше травня. А в Донецьку Халаджі розповів про зйомки.

 

Кохання з возом за плечима

На прес-конференції в донецькому Центрі слов’янської культури богатир повідомив: «Фільм уже змонтували, але я його ще не бачив. Продюсери та режисери кажуть, що їм сподобалося».

«Іван Сила» — дебют Халаджі в кіно. Лише півтора місяця Дмитро готувався до зйомок: «Десять занять, як два стрибки через прірву», — цитує силач свого наставника актора Олега Примогенова. Вживатися в роль майже не довелося, перед камерами просто був собою — могутнім, сміливим богатирем.

У фільмі багато трюків, найграндіозніший — підняття великого воза з людьми. А найскладнішим виявилося... банальне підняття штанги: його знімали два тижні. «Силовий трюк з переїздом автомобіля зробили швидко, бої — швидко, а змагання з важкої атлетики — дуже довго, напевно, через страшенну спеку. Може, річ ще й у тім, що це були перші знімальні дні», — вважає Халаджі.

На зйомках Дмитро приміряв близько десяти видів вбрання, деякі з них — початку ХХ століття — роздобуті в Чехії. Там же знайшли стародавній одяг для масовки і для іншого українського силача — Василя Вирастюка — він теж знімався в «Івані Силі». З Польщі привезли ретро-машини 1920—1930-х років. Халаджі каже: «Режисер, продюсери не скупилися на обладнання. Бюджет — 2,5 мільйона доларів». Знімальна група багато їздила по Україні: знімали в Києві, Чернівцях, Кам’янці-Подільському, на Закарпатті.

Знайдеться місце й ліриці: «Мою кохану грає молода дівчина, під час зйомок їй було всього 15 років, вона навчається в Лос-Анджелесі. Фільм знято для юнацтва, без відвертих сцен, треба було просто показати захоплення молоді. Все закінчується весіллям», — розкриває сюжет Дмитро.

Попереду — озвучення. Складно підібрати голос для богатиря, тому, можливо, озвучуватиме Силу сам Халаджі. У нас фільм з’явиться українською мовою, а ще стрічку дублюють німецькою, англійською, італійською і відвезуть у Канни та на Берлінський кінофестиваль.

На київській прем’єрі фільму силач планує встановити черговий рекорд. Дмитро сповнений оптимізму: «На зйомках мені дуже сподобалося. Не будую повітряних замків, може, це — єдиний фільм у моєму житті. Але якщо будуть ще пропозиції — із задоволенням знімуся». Він також зізнається, що з’явилася ще одна пропозиція, але подробиці тримає в таємниці.

«Американці верещали від моїх гир!»

Нині життєрадісний і активний Халаджі, по суті, на лікарняному: «У США зазнав серйозної травми руки, відпустили сюди на лікування, а я потрапив на зйомки». На початку грудня богатиреві зробили операцію, контракт в Америці довелося перенести на 2014 рік. А все через велику зайнятість: «У США затребуваний навіть занадто — божевільний ритм, тому й травми». За 9 місяців роботи в «Rіnglіng Brothers» силач побував у 41 штаті, в цирку він виступає із власним атракціоном — 25-хвилинним номером.

«Мені пропонували громадянство, оселитися у Флориді в обмін на десятилітній контракт — я відмовився. Мені там жити неможливо. Повітря, продукти харчування — зовсім інші, щодня снилася Батьківщина. В Америці я, немов у золотій клітці, хоча дружині й дитині дуже подобалося».

Халаджі зізнається, що нудьгує не так за роботою, як за людьми зі Штатів: «Подружився з болгарами, кубинцями, аргентинцями, бразильцями, хлопцем-чилійцем. Артистів-американців мало. Вони здебільшого працюють адміністраторами».

За словами нашого богатиря, тамтешня публіка дуже специфічна: «Американці просто верещали від мого номера з гирями, а в Україні я показую його лише для підігріву публіки». 

До речі, на думку Халаджі, «Іван Сила» може сподобатися й у США, головне — донести до глядача, що всі трюки виконані наживо.

Конкурентів-силачів у Дмитра мало: «Американці страшенно ревнують. У контракті прописано, що без їхнього дозволу не маю права давати інтерв’ю», — сміється він. Рекордсмен скаржиться на дефіцит душевності в Штатах. У пошуках гармонії довелося писати афоризми, першим став ось такий: «Більшість американців після смерті не потрапить ні в рай, ні в пекло. Ви запитаєте, чому? Тому що в них немає душі».

Духовні питання — ще один коник Халаджі. Дмитро прагне пролобіювати питання про канонізацію билинних богатирів Альоші Поповича та Добрині Нікітіча. «Їх пам’ятають уже 800 років. Гадаю, вони гідні стати святими, бодай місцевошанованими».

А українці невдовзі зможуть насолодитися новими виступами силача: у травні Халаджі вирушає на гастролі країною у складі «грандіозного циркового шоу» зі Львова.

Донецька область.

Дмитро Халаджі (ліворуч) та Василь Вірастюк на зйомках фільму «Іван Сила».

Фото надане організаторами прес-конференції.