Знаменита скрипалька у квітні має намір взяти участь у гірськолижних змаганнях, щоб пройти кваліфікацію для виступу на Олімпіаді-2014 у Сочі. На ній, якщо завоює це право, вона представлятиме Таїланд.

Ванесса Мей (на знімку), знаменита 34-річна скрипалька і композитор, повинна вийти на старт щонайменше у п’яти гірськолижних змаганнях під егідою FІS, щоб взяти участь у програмі з гігантського слалому й, можливо, слалому на зимових Олімпійських іграх-2014 у Сочі.

«Люди дивуються, коли бачать мене на лижах, — поділилася Ванесса в інтерв’ю британській агенції Рейтер. — Але цей вид спорту був моєю мрією, коли мала 14 років, — тоді у світі був гірськолижний бум. Тепер я зважилася здійснити її».

Мей — громадянка Великої Британії, але в неї є й тайський паспорт. Ванесса народилася в Сінгапурі, її мати — китаянка, батько — таєць, але вона виховувалася в Англії, коли її матуся вдруге взяла шлюб, з британцем.

У разі успішного відбору до Олімпійських ігор Ванесса, повне ім’я якої Ванесса Мей Ванакорн Ніколсон, стане другим представником Таїланду на зимовій Олімпіаді. Першим був Прават Нагвайара, котрий представляв цю країну в лижних перегонах 2002 року у Солт-Лейк-Сіті (США) і 2006-го на Іграх у Турині (Італія).

«Я хотіла виступати за Таїланд, бо це частина мене. Ніколи не забуваю бути тайкою, — сказала Ванесса Мей. — Мій тато, як більшість тайців, ніколи не катався на лижах, але він дуже схвильований моїм рішенням, як і олімпійський комітет Таїланду».

Ванесса вперше стала на лижі у 4 роки, але музика завжди була в її житті головним заняттям. Вона дебютувала на сцені в 10 років і стала всесвітньо відомою, коли відійшла від традиційної класики й почала змішувати різноманітні стилі в музиці. Її альбом «The Vіolіn Player», записаний у популярному стилі техно, вийшов 1995 року і посів 11-е місце в британських чартах. Відтоді вона не припиняла творчість.

Тепер Мей зробила, так би мовити, паузу в музиці, бо весь час приділяє тренуванням. Із 2009 року вона постійно мешкає на швейцарському курорті Церматт і сподівається вже цього сезону виступити на перших для себе змаганнях.

Представник FІS Ріікка Ракич пояснила Ванессі, що для участі в Олімпіаді в Сочі потрібно подати заявку щонайменше від п’яти тайських спортсменів і взяти участь бодай у 5 стартах: «У неї ще є час — попереду більша частина сезону і багато змагань». Чиновник національного олімпійського комітету Таїланду заявив, що не бачить ніяких перешкод для виступів Ванесси. Звичайно, у тому випадку, якщо вона буде до цього готова. Однак поки що жоден тайський спортсмен не подав заявки для участі в зимових Олімпійських іграх-2014.

Жодних ілюзій щодо своїх успіхів у спорті у Ванесси немає: «Якщо в музиці я перфекціоністка, то в гірських лижах я навряд чи потраплю навіть до першої сотні. Коли моя мрія здійсниться, то відразу ж після Олімпійських ігор почну запис нового альбому. Звичайно, спробувати себе в спорті — це прекрасно, але музика — найкраща у світі робота».

Фото google.com.