«Урятуємо водоканал від свавілля!», «Дніпроводоканал» належить місту!», «Геть психологічний пресинг». З такими гаслами близько 40 співробітників Дніпропетровського міського комунального виробничого підприємства «Дніпроводоканал» вийшли на акцію протесту. Обурені масовими звільненнями та катастрофічною ситуацією на підприємстві, люди вимагають екстреного втручання СБУ і прокуратури.
Як розповів активіст акції, водій цеху механізації Олександр Долженко, торік було звільнено 200 людей. Дії керівництва підприємства його співробітники розцінюють як навмисне доведення до банкрутства. «За нашими даними, керівництво доводить підприємство до банкрутства. Грошей на запчастини не дають, техніку пускають на металобрухт, — зазначив Олександр Долженко. — Нам на виклики дуже часто просто немає на чому виїжджати».
Головний інженер «Дніпроводоканалу» Анатолій Алексеєнко, який був на мітингу, заявив, що «справді, скорочення працівників були. Однак вони були необхідні в умовах зменшення фінансування».
Співробітники підприємства не бажають працювати без запчастин і реагентів для очищення фільтрів. Трапляється, що навіть під час аварій ремонтувати водовід їм нема чим. За словами протестувальників, усе це негативно впливає на якість води. Водночас люди заявляють, що на підприємстві є й необхідне обладнання, і гроші на ремонт техніки.
— Наше підприємство свідомо доводять до банкрутства. І робить це команда під керівництвом начальника підприємства Костянтина Орла, — розповіли робітники журналістам. — Скорочуються витрати на придбання паливо-мастильних матеріалів і запчастин, урізують зарплати. Співробітників, які мають свою позицію й небажаних адміністрації, змушують звільнятися.
На підприємстві трудиться майже 3,5 тисячі осіб. Як розповіли активісти акції, на мітинг мали зібратися не менш як 250 чоловік. Однак напередодні керівництво КП поставило перед начальниками підрозділів завдання — не допустити цього. Щодо реакції профкому, то його голова зміг лише визнати окремі «перегини» у роботі адміністрації.
Головний інженер відповів журналістам, що, мовляв, питання є: «Ми на все відповіли й взяли частину зобов’язань на себе. Питання переважно мали побутовий характер, який стосувався умов праці... Основна проблема страйкуючих — відбувається зміна режиму роботи, яка не влаштовує співробітників, порядок оформлення понаднормових робіт. Усі ці питання буде вирішено».
Як стало відомо, працівники «Дніпроводоканалу» мають намір написати заяву в СБУ з вимогою розібратися в ситуації, що склалася. Цією справою вже зацікавилася прокуратура.
Фото із сайту dnepr.comments.ua.
Офіційно
«Сьогодні ні міською радою, ні виконкомом не розглядається питання про зміну власника КП «Дніпроводоканалу», — заявив журналістам заступник міського голови Дніпропетровська Володимир Медведчук (повідомляє дніпропетровська філія інституту Горшеніна). — Це підприємство є власністю міста. І тільки міська рада може прийняти рішення про зміну власника чи про передачу підприємства в концесію, оренду тощо. Нині немає таких пропозицій.
Для того щоб не підвищувати вартість води, необхідно оптимізувати витрати підприємства, при цьому зберегти якість води, яка сьогодні повністю відповідає санітарним нормам.
«Дніпроводоканал» уже протягом семи років перебуває в стадії банкрутства. При цьому підприємство працює стабільно, перебоїв з водопостачанням немає, робітники регулярно одержують заробітну плату, середній розмір якої становить 3 216 грн. На підприємстві триває процес реорганізації, який допоможе оптимізувати витрати. Цього року кількість співробітників поменшає ще на 100 осіб. На жаль, це необхідність».