1 лютого має відбутися друге засідання комісії, створеної житомирським міським головою для вивчення обставин травмування 18-річної Катерини Іванисько. За допомогою адвоката вона домагається, щоб їй компенсували витрати на лікування.

Це сталося 28 грудня в центрі Житомира. Катерина, яка приїхала до обласного центру разом з братом, вирішила зняти гроші в банкоматі. Під ногами був слизький лід, тому думала про одне: як не впасти. Але біда прийшла звідти, звідки й не очікувала. З багатоповерхівки на неї звалилася крижана брила. Результат — велика рана на голові, перелом хребця. Брат відбувся синцем. Молоді люди спростовують твердження, ніби небезпечне місце було огороджене.

На першому засіданні комісії було вирішено знайти винних у травмуванні дівчини. Член комісії — адвокат постраждалої Олексій Ясюнецький — переконаний: якщо житлово-експлуатаційне підприємство не визнає своєї провини, воно має довести, що вжило всіх заходів для недопущення таких випадків. На засіданні також було вирішено з’ясувати, скільки сім’я дівчини витратила на лікування. Це має зробити міське управління охорони здоров’я, вивчивши історію хвороби. Нагадавши, що дівчині доведеться витратити кошти ще й на реабілітацію, її адвокат запевнив: якщо не вдасться вирішити справу мирно, вона дійде до суду.

Того дня, що й Катерина, від падіння криги з багатоповерхівки постраждав 64-річний пенсіонер, причому на тій самій головній вулиці Житомира — Київській. Йому пощастило більше: все обійшлося струсом мозку.

На щастя, лід падає на голови людей не щодня. А от люди падають на кригу десятками. Схоже, ніхто так не мріє, щоб швидше закінчилася зима, як лікарі-травматологи. У вестибюлях обох міських травмпунктів — яблуку ніде впасти.

— Вчора прийняли 67 травмованих, п’ятьох довелося класти в стаціонар, — повідомив Василь Шевчук, черговий лікар травматологічного пункту Житомирської міської лікарні №1. Схожі цифри і в травмпункті лікарні №2.

Пошкодження — найрізноманітніші: розтягнення, переломи рук, гомілкових суглобів, струси головного мозку. Якщо рентгенографія не дозволяє встановити точний діагноз, доводиться направляти на комп’ютерну томографію. Коли є підозра на забій серця, роблять кардіограму. Бувають забої печінки, нирок, селезінки.

А все тому, що пройти тротуарами Житомира і не впасти — це велике досягнення. Що вже й казати про інші місця, коли навіть майдан біля будинків облдержадміністрації і міської ради перетворився на суцільну ковзанку. А переходити вулицю — це взагалі жах. Спуститися з тротуару на проїжджу частину, а потім знову піднятися на тротуар — справжня проблема. Адже дорога очищена від снігу, а на тротуарі — товстий шар льоду, тож долати цей перепад висот по слизоті важко. Навіть тут ніхто піску не сипле. А восени міське начальство так бадьоро рапортувало, що до зими готові...

Фото Михайла П’ЄХА.

Цьому хлопцеві пощастило — приземлення було м’яке.