Народний депутат України Олег Панькевич (фракція ВО «Свобода») за підтримки міжфракційного об’єднання «Львівщина» ініціюватиме зміни до законодавства про гуртожитки.
У Львові тисячі жителів стали заручниками бізнесменів, які за безцінь скупили підприємства на межі банкрутства разом з гуртожитками. Різними методами людей виганяють на вулиці зі своїх помешкань, які після реконструкції стають офісними центрами чи готелями.
Бізнес на людському нещасті останніми роками в Україні став ледь не пошестю. Відпрацьовують десятки тіньових схем, як наплодити нових безхатченків.
Депутат-«свободівець» пропонує внести зміни до Податкового кодексу України. Відчужені гуртожитки на користь товариства з обмеженою відповідальністю або фізичних осіб-підприємців мають оподатковуватися так, як нерухомість житлового призначення. Від загальної площі гуртожитків власник повинен сплачувати не менш як 20—30% щорічного прибутку. Після того власники гуртожитків, які набули права власності за тіньовими схемами, задумаються, чи економічно вигідно їм експлуатувати гуртожитки.
У Львові на вулицях Зеленій, Володимира Великого в колишніх гуртожитках можна побачити готелі, кафе, ресторани та офіси різних компаній. Люди роками судяться за свої права.
У пропонованих змінах насамперед мають змінити статус гуртожитку як цілісного майнового комплексу на статус гуртожитку для постійного проживання. Такі кроки мають зробити органи державної влади, хоч законодавством це покладено на органи місцевого управління. Ось чому ця процедура тягнеться роками.
Саме надання статусу постійного житла на рівні державних органів управління має врегулювати проблему фінансування, розробки проектної документації та ремонту приміщень гуртожитків, які досить часто перебувають у плачевному стані.
Львів.