Футбол. Представники 53 європейських асоціацій — членів ФІФА одноголосно затвердили і підписали декларацію із запропонованими поправками до статут Всесвітньої футбольної федерації. Про це заявив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно (на знімку) на прес-конференції після тригодинного засідання у штаб-квартирі організації у Ньйоні (Швейцарія).
Одне з найголовніших рішень підписаної декларації стосується затвердження кандидатів у члени виконавчого комітету ФІФА. Керманичі футбольних асоціацій Європи вважають достатнім призначення таких членів конфедераціями, як це і відбувається зараз, і не вбачають необхідності у ще одному затвердженні — конгресом ФІФА. Так само відповідальність за легітимність членів виконкому мають нести конфедерації, тобто кандидат не може бути раніше дискваліфікованим спортивним дисциплінарним органом за корупцію, договірні матчі, допінг чи насильство.
Та найбільш новаторськими стали рекомендації, що стосуються процедури обрання президента ФІФА. Зокрема, висувати кандидатуру очільника мають мінімум десять футбольних асоціацій. Водночас у документі йдеться про те, що вони мають представляти хоча б дві різні конфедерації, але кандидатуру буде прийнято й у разі, якщо її підтримають десять асоціацій однієї конфедерації. Кандидати у президенти ФІФА мають також задекларувати підтримку власної національної асоціації чи конфедерації.
Європейські асоціації проголосували і за віковий ліміт для президента та членів виконкому ФІФА, яким на момент першого обрання має бути не більше 72 років. Цікаво, що раніше жодні вікові обмеження до чиновників організації не застосовувалися.
Європейський союз пропонує ФІФА також скористатися досвідом Міжнародного олімпійського комітету і обмежити перебування одного президента на посаді двома термінами, що не перевищуватиме 12 років. Відповідно керівнику ФІФА, якого обрали вперше на восьмирічний строк, у випадку переобрання залишатиметься ще чотири роки, щоб дати можливість реалізувати ідеї, закладені у передвиборній програмі.
Нагадаємо: чинний керманич ФІФА Йозеф Блаттер обіймає посаду з 1998 року, і його четвертий термін завершиться 2015 року, коли і пропонується ввести новий ліміт на президентство. Нині найбільші шанси обійняти цю посаду має очільник УЄФА Мішель Платіні. Він жодного разу не спростував і не підтвердив цю інформацію, однак кілька днів тому пообіцяв оголосити про своє рішення вже цього року.
Ньйон.
Швейцарія.
Фото з архіву «Голосу України».