Міністр інфраструктури України Володимир Козак затвердив програму розвитку державного підприємства «Іллічівський морський торговельний порт» (ІМТП). Під час її реалізації проектна річна потужність підприємства збільшиться із сьогоднішніх 30 до 76 мільйонів тонн.

Начальник ІМТП Олександр Григоращенко заявив, що «Фахівцями порту проведено масштабну роботу з аналізу сильних і слабких сторін підприємства. Ми порівняли конкурентне становище порту стосовно інших підприємств України, Румунії, Туреччини, Грузії та Росії. На підставі цих даних видно низку потенційних можливостей для зростання вантажопотоку через Іллічівський порт».

Серед інвестиційних проектів, які буде реалізовано на підприємстві, — програма «Реконструкція підхідного каналу зі збільшенням глибин до 17 метрів», що дасть змогу Іллічівському порту забезпечити безпечне проведення, маневрування, швартування й подальшу обробку біля причалів великовантажних суден класу Сapesіze вантажопідйомністю понад 100 тисячі тонн і суден-контейнеровозів нарівні з таким глибоководними портами Чорного моря, як Южний, Констанца і Стамбул. Крім того, передбачено проект розширення залізничної та автомобільної інфраструктури порту, а також заходи щодо підвищення його енергоефективності. У планах — будівництво нових і реконструкція наявних трансформаторних станцій, заміна причальних електросистем, водопостачання, будівництво нової підстанції «Порт». Реалізація цих заходів дасть змогу порту перейти на перший клас енергоспоживання і в такий спосіб знизити тарифи.

Другий блок програми розвитку стосується об’єктів, які відповідно до Закону України «Про морські порти» передаватимуться концесіонерам для реконструкції, будівництва та експлуатації виробничих комплексів.

За оцінкою фахівців порту, для реалізації цих планів буде необхідно залучити близько 1 мільярда 400 мільйонів гривень. Проекти реалізовуватимуть спільними зусиллями порту, компаній-інвесторів і міської адміністрації Іллічівська.

 

Одеська область.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.