З нового року в Україні запроваджено податок на нерухомість. Цим податком обкладатимуть усі квартири та будинки на території України. Минулорічні запевнення податківців, що податок стосуватиметься переважно заможних українців, а пересічним громадянам немає чого турбуватися, схоже, не відповідають дійсності. Вже цього літа значна кількість українців-неолігархів отримає квитанції з вимогою сплатити новий податок, і ця доля не омине навіть мешканців старенької «хрущовки», якщо вони, на своє «щастя», мають невелику колишню батьківську хатину в селі.

Нагадаємо, що дачні та садові будинки, об’єкти житлової нерухомості державної та комунальної власності або які належать багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, гуртожитки незалежно від площі оподаткуванню не підлягають.

Також власники квартир площею до 120 кв. метрів або житлових будинків до 250 кв. метрів не сплачуватимуть податок. Проте законодавство надає можливість скористатися такою «знижкою» лише раз на рік і стосовно лише одного об’єкта. Тож, якщо особа володіє і постійно проживає в квартирі житловою площею 50 кв. метрів та хатиною в селі, житлова площа якої 70 кв. метрів, «знижка» автоматично застосовуватиметься до квартири. Тобто особа буде звільнена від оподаткування квартири, однак змушена буде сплатити податок за всі 70 квадратів житла в сільській хаті (у 2013 році — по 11,47 грн. за всі 70 кв. м). І навпаки, якщо особа повідомить податкову, бажано це зробити до отримання повідомлення-рішення про своє бажання застосувати «знижку» до сільської хати, — муситиме сплатити податок за 50 кв. метрів житла квартири.

Аналіз положень податкового законодавства допомагає знайти можливість зменшити тягар сплати податку, а інколи й зовсім уникнути його. Наприклад, якщо сім’я володіє двома квартирами та житловою нерухомістю в селі, то це не означає, що чоловік, як глава сімейства, буде платником податку на всі три об’єкти нерухомості. Відповідно до п. 1.2 ст. 265 Податкового кодексу України, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою. Користуватися пільгами може кожен власник житлової нерухомості. Тобто сплачувати за іншу квартиру або хату в селі, а отже, і застосувати гарантовані Кодексом «знижки», можуть у даному випадку дружина та діти. Постає запитання: чи повинен чоловік для цього переоформити інші об’єкти нерухомості на дружину або дитину, щоб вони були платниками цього податку? Скоріше за все, — ні, оскільки стаття кодексу передбачає вибір платника податку за згодою сторін. Отже, буде достатньо повідомити податкову про те, що за згодою сім’ї сплачувати за другу квартиру та будинок у селі будуть дружина та дитина, відповідно.

Щодо процедури обчислення розміру податку, то його щороку до 1 липня для фізичних осіб нараховуватиме державна податкова служба за місцезнаходженням об’єкта нерухомості. Вона й надсилатиме податкове повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити, куди треба сплатити податок. Власник нерухомості має право звірити у податковій дані щодо житлової площі, застосування пільги, визначення ставки податку та порядку його сплати. Особі-власнику надається 60 днів на оплату податку з дня отримання такого податкового повідомлення. За прострочування не більше 20 днів власник житлової нерухомості сплатить штраф — 10 %, а за прострочування понад 30 днів — 20 % від суми податку. До того ж податкова може реструктуризувати платіж, визначивши строки і розмір платежів. Для цього треба звернутися до податкового органу.

Скоріше за все, такий порядок збережеться на платежі 2013 року. А з наступного року порядок нарахування можуть змінити. Вже сьогодні Міністерство фінансів пропонує рахувати податок не з житлової, а із загальної площі об’єкта нерухомості. Якщо цю пропозицію буде прийнято, то скоро платитимемо не лише за квартири та будинки, а й за гаражі та сараї. А якщо так, то до об’єктів оподаткування потраплять садові й дачні будинки. Адже нелогічно оподатковувати сарай, а дачний будинок — ні. Цікаво, чи туалет у дворі теж обкладуть оброком?

Довідка

Ставка податку на нерухомість залежить від розміру житлової площі:

 до 1% від мінімальної зарплати (11,47 грн.) за кожен квадратний метр житлової площі квартири (до 240 кв. м) та житлових будинків (до 500 кв. м);

до 2,7 % мінімальної заробітної плати (30,97 грн.), якщо зазначені параметри перевищено.